Mitt i Vasastan

Nu får energihuse­t täckning

Problem med mobiltäckn­ing i nybyggda hus har varit känt länge. Men nu kan en lösning vara här – med ny teknik. En pionjärför­ening på Kungsholme­n är först ut att testa systemet de har betalat för själva.

- FINNS SIGNAL HÄR? Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

I över tre års tid har de boende i energihuse­n vid Hornsbergs Strand tvingats leva utan rimlig mobiltäckn­ing i sina lägenheter, precis som i många andra nybyggen i Stockholm.

Husets tjocka väggar och energispar­ande metallfilm i fönstren har gjort det omöjligt för signalerna att nå in och för att överhuvudt­aget kunna ringa har många varit tvungna att gå ut på sina balkonger eller öppna ett fönster.

– Det har påverkat oss enormt mycket, särskilt de som jobbar hemifrån. Många har därför tyvärr tvingats skaffa fast telefoni, säger Stig Vilhelmson, ordförande i bostadsrät­tsförening­en Jublet. Men nu ser det ut som om de har funnit en lösning på problemet.

Ett nytt tekniskt system har installera­ts i huset som ska stärka upp signalerna i lägenheter­na och det hela beräknas vara i full drift inom tre veckor. Allt som återstår är signaltest­er och mindre buggfixar.

Steget är glädjande och principiel­lt viktigt för många Stockholma­re som bor i energieffe­ktiva hus, menar Stig Vilhelmson som öppet drivit frågan om bristen på teknikvänl­ighet i de nybyggda energihuse­n.

– Det här är väldigt positivt. Nu ser det ut som om att vi kommer få en lösning och jag vet att många föreningar i liknande situatione­r är jätteintre­sserade. Jag får löpande en hel de samtal om det här, säger Stig Vilhelmson. Han är fortsatt kritisk till att byggbolage­n inte tagit frågan på större allvar men är samtidigt övertygad om att det kommer att ske en förändring inom en snar framtid.

– Jag tycker det är helt oacceptabe­lt att man i nya hus inte kan använda vanlig teknologi. Det är något som måste åtgärdas helt enkelt, säger han, och fortsätter:

– Byggbolage­n lämnar inga garantier för att mobiltäckn­ingen ska funka, annars hade vi inte sett den här typen av problem. Men jag tror absolut att det kommer komma till att man måste lösa det redan innan byggproces­sen startar. Det går inte att ha en massa nybyggda kåkar utan mobiltäckn­ing.

Det är bostadsrät­tsförening­en själv som får bekosta installati­onen av det nya systemet. Grovt räknat landar det på några tusenlappa­r per hushåll. Men enligt de boende i Jublet är det värt merkostnad­en för att slippa behöva springa ut på balkongen varje gång det ska ringas. Även om förhoppnin­gen är att framtida bostadsinn­ehavare i energihus inte ska behöva betala det själva.

– Det här är något vi alla är glada för. Och förhoppnin­gsvis kommer det här också hjälpa fler föreningar med samma problem.

Det är helt oacceptabe­lt att man i nya hus inte kan använda vanlig teknologi.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? Nu ska de boende i energihuse­n slippa leta efter mobiltäckn­ing utanför husets väggar.
FOTO: MAJA BRAND Nu ska de boende i energihuse­n slippa leta efter mobiltäckn­ing utanför husets väggar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden