Mitt i Vasastan

MED KAPITAL FÖR FILMLYX

Insamlinge­n till Vasastans nya bio – Capitol – blev en supersuccé. Bioentusia­ster bidrog med över en och en halv miljon kronor, och nu ska båda salongerna lyxinredas för att stå klara efter sommaren.

- Mimmi Epstein

Viljan att vara med och återskapa 1920-talsbion Capitol på S:t Eriksgatan är enorm. Bioentusia­ster har bidragit med drygt en och en halv miljon kronor. Nu lovar ägarna en lyxig biograf.

Som Vi i Vasastan har skrivit flera gånger tidigare ska Capitol, som invigdes 1926 på S:t Eriksgatan, bli bio igen och för att finansiera ombyggnade­n har nya ägarna startat en insamling. Deras första mål, 250 000 kronor, nådde de i slutet av december på knappt två dygn.

Det innebär att en av salongerna kommer att inredas med ”lyxfåtölje­r” och bord för mat- och dryckesser­vering.

Originalba­lkong

Dessutom sätts det in två projektore­r som kan visa 35 millimeter­sfilm. Nu är insamlinge­n slut. Hur mycket de har fått in? 1 640 000 kronor.

– Vi är väldigt glada och hade inte kunnat föreställa oss detta. Vi är inte klara med slutbudget­en till 100 procent eftersom vi bygger i ett 90 år gammalt hus. Bland annat tittar vi på hur vi ska lösa akustiken, säger Nicolas Debot, vd på Njutafilms, som bygger om bion tillsamman­s med NonStop Entertainm­ent.

Eftersom insamlinge­n gått så pass bra kommer en origi- nalbalkong från 1920-talet att lyxinredas och fåtöljer med bord sättas in även i den andra av två salonger. Dessutom kommer en salong att utrustas med ”riktigt bra ljud”. Utöver ekonomiska bidrag har många hört av sig för att visa sitt intresse eller erbjuda sin kunskap.

– Till exempel har vi fått kontakt med en arkitekt som ska hjälpa oss, säger Nicolas Debot.

Får bar och bistro

I anslutning till biografen byggs en bar och bistro. Bistron kommer att servera små och mellanstor­a rätter under ledning av Anna Viola Edman som bland annat har erfarenhet från Halv trappa plus gård, Fotografis­ka och Nobilis. Man ska kunna ta med sig lättare mat och dryck in i minst en av biosalonge­rna.

Planen är att börja bygga i mars, och i september hoppas man att den första filmvisnin­gen kan äga rum.

Vi är inte klara med slutbudget­en till 100 procent eftersom vi bygger i ett 90 år gammalt hus.

 ??  ??
 ?? FOTO/ILLUSTRATI­ON: BIO CAPITOL ?? DÅ/NU. Insamlinge­n till stöd för Bio Capitol gör succé.
FOTO/ILLUSTRATI­ON: BIO CAPITOL DÅ/NU. Insamlinge­n till stöd för Bio Capitol gör succé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden