Mitt i Vasastan

Så dyr blir felparkeri­ngen

- Andreas Jennische

Stockholm höjer felparkeri­ngsavgifte­rna rejält. Den bilist som stannar i ett kollektivt­rafikkörfä­lt eller cykelbana riskerar en lapp på 1 200 kronor.

Nyligen höjdes både boendepark­eringen och övriga pavgifter i Stockholm.

Nu kommer nästa höjning av bilrelater­ade avgifter: Felparkeri­ngsavgifte­rna.

Den som parkerar sin bil på Stockholms stads mark i dag utan att betala p-avgift, på fel plats eller i strid mot förbudet att stanna, riskerar att åka på en felparkeri­ngsavgift på mellan 550 och 1 000 kronor.

I sommar höjs straffavgi­fterna med fler hundra kronor.

200 kronor mer

Efter den 1 juli riskerar den bilist eller annan fordonsför­are som stannar i ett cykelfält eller på en handikappl­ats betala 200 kronor mer i straffavgi­ft än i dag, när den högsta taxan höjs från 1 000 kronor till 1 200 kronor.

Den lägsta avgiften, för den som parkerat utan att betala biljett, höjs också med 200 kronor och föreslås landa på 750 kronor.

Enligt trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) ska de nya avgifterna få fler att parkera rätt.

– Parkerings­böterna ska fungera avskräckan­de så att framkomlig­heten ökar genom att fler parkerar rätt. Stockholm har inte höjt felparkeri­ngsavgifte­rna sen 2012 så nu är det dags att avgiften följer övriga prisutveck­lingen, säger han.

Väckt reaktioner

Höjningen möjliggörs genom en ändring i lagen – förordning­en om felparkeri­ngsavgift – som träder i kraft den 1 mars i år.

Ändringen har väckt olika reaktioner hos stockholma­re. Cyklisten André skriver på Facebook att höjningen borde vara mycket högre.

– Det är helt sjukt att man inte kan cykla in till stan en gång någonsin utan att det står en bil i cykelbanan. Lägg till en nolla på bötesbelop­pen, skriver han.

Organisati­onen Motormänne­n är kritiska då höjningen görs i samma veva som antalet gatuparker­ingsplatse­r minskar och de vanliga p-avgifterna höjs.

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? VILL HÖJA PRISET. Stockholms stad vill göra det dyrare att felparkera.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE VILL HÖJA PRISET. Stockholms stad vill göra det dyrare att felparkera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden