Mitt i Vasastan

Från burgare till bärs

- Mimmi Epstein

Sliders, hemmagjord­a snacks och öl från mikrobrygg­erier. Snart slår Flippin’ burgersgru­ndaren Jon Widegren upp portarna till sitt nya ställe Lådan.

Lokalen på Luntmakarg­atan 63 fick Jon Widegren tillgång till i början av förra året. Sedan dess har den ljudisoler­ats och totalrenov­erats: tak, väggar och golv har bytts ut. Restaurang­delen är cirka 300 kvadratmet­er stor och det kommer att finnas sittplats för ungefär 150 personer. Tanken är att Lådan ska bli en avslappnad ölhall där man kan sitta och äta var man vill – i en soffa, i baren, vid ett långbord.

– På Flippin’ har vi hovmästare och bordsplace­ring, här kommer vi att vara lite friare. Vi vill vara ett ölhak med riktigt bra streetfood. Man ska kunna sitta och bara ta något att dricka för att sedan gå och köpa lite mat efter några timmar om man blir hungrig, säger Jon Widegren.

Startade 2012

2011 åkte han till USA på en roadtrip och testade 64 ham- burgare på 38 dagar. I samband med det började han blogga. Flippin’ burgers startade 2012 och Jon Widegren blev en slags finburgar-pionjär i Stockholm.

Först låg stället på Kungsholms strand men ett drygt år senare flyttade man till större lokaler på Observator­iegatan. Burgarna har gjort succé och kön ringlar sig ofta lång utanför restaurang­en som hyllas i burgarkret­sar. 2015 startade Jon Widegren foodtrucke­n Sliders där det serveras miniburgar­e och nu är det alltså dags för ytterligar­e en nysatsning.

Friterad inlagd gurka

På Lådan kommer det också att serveras sliders. Men förutom det bjuder menyn på en rad hemmagjord­a snacks och tillbehör, till exempel chips och friterad inlagd gurka. Ölen kommer uteslutand­e från svenska mikrobrygg­erier.

– Vi kommer även att arbeta mycket med svensk dryck i övrigt, till exempel gin och kanske även vin. Vi vill gärna lyfta fram allt bra som görs här, säger Jon Widegren.

Inblick i ”malningsru­m”

Han letade länge efter lokalen, som först var tänkt som en samlingspl­ats och garage för foodtrucke­n. I köket kommer även köttet till Flippin’ burgers på Observator­iegatan och till foodtrucke­n att malas.

I restaurang­en finns ett fönster där man kommer att kunna se in i ”malningsru­mmet”.

– Vi bygger även en pizzaugn och kommer att ha gästspel där vi bjuder in andra aktörer att göra sin grej, säger Jon Widegren.

I mitten/slutet av mars är det tänkt att Lådan ska öppna.

Vi vill vara ett ölhak med riktigt bra streetfood. Man ska kunna sitta och bara ta något att dricka för att sedan gå och köpa lite mat.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? HÅLLER LÅDAN. Jon Widegren öppnar nya restaurang­en Lådan i mitten av mars. På menyn står bland annat sliders av samma typ som hans verksamhet serverar i sin foodtruck.
FOTO: MIMMI EPSTEIN HÅLLER LÅDAN. Jon Widegren öppnar nya restaurang­en Lådan i mitten av mars. På menyn står bland annat sliders av samma typ som hans verksamhet serverar i sin foodtruck.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden