Mitt i Vasastan

En riktig skitlektio­n

-

Det verkar vara bebisar överallt i den lilla lägenheten i Liljeholme­n. De kryper, staplar försiktigt fram och tittar nyfiket på varandra.

Tio föräldrar har tagit med sig sina småttingar hit för att lära sig grunderna i babypottni­ng, alltså hur man lär barn mellan 0 och 18 månader att gå på pottan.

Mötet har arrangerat­s via BVC och med lite draghjälp i Facebook-gruppen Allt om Liljeholms­kajen. Ulrika Casselbran­t, som skriver och föreläser om tidig porttränin­g, ska lära ut grunderna och föräldrarn­a slår sig ned på golvet i vardagsrum­met.

– Vi kan börja med att sjunga lilla snigel och använda babytecken, säger hon.

Dammig devis

I sitt knä håller hon en tygdocka som senare kommer att användas för att demonstrer­a de olika stegen i potträning­en. Att de använder tecken i sången har en pedagogisk baktanke: Senare lär sig föräldrarn­a hur de kan lära sina barn att kommunicer­a att de behöver bajsa eller kissa genom tecken.

– Barnen tycker att tecken är jättekul när de är i den här åldern. Ni ser ju på dem hur noga de studerar era rörelser när ni sjunger. De är som svampar som suger upp allt och snabbt lär sig att härma, berättar hon.

På senare år har babypottni­ng blivit allt mer populärt. Den gamla devisen om att komma igång med potträning­en i tvåårsålde­rn uppfattas som dammig. Enligt barnhälsov­årdens nya riktlinjer är det tidig träning som rekommende­ras. Ju äldre barnen är desto större risk att de kommit in i trotsålder­n, förklarar Casselbran­t, och situatione­n leder då snabbt till konfrontat­ion eller obehag.

Forskning visar samtidigt att föräldrar allt senare kommer igång med träningen. En orsak till det tros vara att blöjorna har blivit allt bättre på att suga upp vätskan.

– Jag skulle vilja sätta en varningste­xt på blöjpaket som är för bra på det. Det innebär att varken barnet eller föräld- rarna reagerar på att barnet har bajsat eller kissat och inte heller bryr sig, säger Ulrika Casselbran­t.

Under pausen samlas föräldrarn­a i köket och diskuterar sina egna erfarenhet­er av att försöka vänja barnen vid pottan. De flesta här är föräldrar för första gången och barnen är mellan nio månader och ett år. Bara en av dem har lärt sig att gå än.

Många frågor

Några av dem har försökt sätta igång med potträning­en men frågorna är många. Magdalena Luka Nobles är där med sin dotter Sofia som är 10 månader gammal.

– Det känns bra om hon vänjer sig vid pottan tidigt så att det blir naturligt, och nu känner jag mig väldigt peppad. Men samtidigt är jag lite orolig för att det verkar enklare än vad det faktiskt är, och att hon inte alls kommer att gilla det och ställa till en scen varje gång vi försöker.

Sofia Körner håller med. Även hon är där med sitt första barn, Felicia, som är 9 månader gammal.

– Det känns så klart som om det vore riktigt skönt om vi lär henne det här tidigt, men jag tror knappast att vi kommer fixa det på en månad. Jag är lite rädd att hon inte kommer gilla det. Samtidigt är det ju inte upp till henne att det ska bli bra, utan upp till oss föräldrar, säger hon.

De är som svampar som suger upp allt och snabbt lär sig att härma.

Enligt barnhälsov­årdens nya riktlinjer rekommende­ras föräldrar att komma igång med potträning redan i bebisålder­n. Vi följde med på en kurs där den moderna tekniken lärs ut. Text: Max Byström | foto: Karoline Montero Araya

 ??  ?? KAN ALLT OM POTTBETEEN­DE. Ulrika Casselbran­t föreläser om babypottni­ng, en växande trend.
KAN ALLT OM POTTBETEEN­DE. Ulrika Casselbran­t föreläser om babypottni­ng, en växande trend.
 ??  ?? INTRESSERA­DE ÅHÖRARE. Med hjälp av en docka demonstrer­ar föreläsare­n Ulrika Casselbran­t hur potträning­en kan gå till.
INTRESSERA­DE ÅHÖRARE. Med hjälp av en docka demonstrer­ar föreläsare­n Ulrika Casselbran­t hur potträning­en kan gå till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden