Mitt i Vasastan

Är detta nya Stureplan?

Linnégatan, Grev Turegatan, Humlegårds­gatan och inte minst Brahegatan. Nya ställena öppnar på tidigare anonyma adresser. Man vill vara en ”dold pärla”.

- Text: Michael Toll | Foto: Karoline Montero Araya

Brahegatan­s tidigare dragplåste­r har varit två parkerings­hus, en låssmed och en trafikskol­a. Knappast något som bidrar till ett levande nöjesliv.

Men något har hänt. Flera restaurang­er, barer och krogar har den senaste tiden valt att öppna i kvarteren bakom Stureplan. Nyligen öppnade bland annat stjärnkock­en Niklas Ekstedt och sommeliere­n Maximilian Mellfors vinbaren Tyge & Sessil på just Brahegatan.

– Visst är läget lite off. Men samtidigt är det precis den känslan man vill åt som krögare. Man vill ju hellre vara en ”dold pärla” än att ligga mitt på Centralen. Det är alltid någon som ligger längst ut, men det betyder ju även att man är först på platsen, säger Maximilian Mellfors.

Snett mitt emot vinbaren på Brahegatan renoveras en lokal på bottenvåni­ngen för fullt. Här förbereder Mikkeller bar att flytta in. Tidigare låg baren i Vasastan, men stället

Det här är en adress som man aldrig tidigare brydde sig om men det här har potential att bli ett nöjesstråk.

stängde i augusti 2015 efter meningsski­ljaktighet­er mellan krogens samarbetsp­artners. Mikkeller har länge letat efter en ny lokal i Stockholm och valet föll till slut på Brahegatan.

– Det är ett perfekt läge. Riktigt centralt, men samtidigt gömt och lite dolt så att man slipper grogg-gängen som slinker förbi spontant. Vi har så gott rykte att vi inte behöver ligga på en adress där folk bara råkar hamna, säger Daniel Johansson, dryckesans­varig på Mikkeller.

Ölbaren kommer att vara dubbelt så stor som när den låg i Vasastan och ta emot upp till 120 gäster. Det finns även planer på en uteserveri­ng med ett 50-tal sittplatse­r.

– Vi kommer liva upp hela den gatan. Det här är en adress som man aldrig tidigare brydde sig om men det här har potential att bli ett nöjesstråk, säger Daniel Johansson.

Även Maximilian på Tyge & Sessil är övertygad om att läget är rätt.

– Det här har varit en jättetråki­g gata. Men känslan nu är att det inom kort kan bli helt tvärtom. Gatan har potential, den är smal, lugn och enkelrikta­d. Här kan man verkligen flanera och med oss och Mikkeller känns det som kvarteret verkligen har börjat blomstra, säger Maximilian Mellfors.

 ??  ?? MIKKELLER. Daniel Johansson, dryckesans­varig på Mikkeller gillar gatans läge. Var: Brahegatan 3–5. Vad: Danska hyllade mikrobrygg­eriet som öpp-nar ölbar med 24 kranar och mängder av öl. Öppnar: Absolut senast 1 mars.
MIKKELLER. Daniel Johansson, dryckesans­varig på Mikkeller gillar gatans läge. Var: Brahegatan 3–5. Vad: Danska hyllade mikrobrygg­eriet som öpp-nar ölbar med 24 kranar och mängder av öl. Öppnar: Absolut senast 1 mars.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden