Mitt i Vasastan

Framå – i Jesu namn!

- Text: Sophie Stigfur | Foto: Erik Simander & Mikael Andersson

Hotbrev. Mobbning. Repade bilar. En kraschad ekonomi har tvingat Stiftelsen Stora Sköndal på ny kurs. I kölvattnet: bittra konflikter – och anklagelse­r om att den kristna stiftelsen i själva verket har blivit ett Jesus AB.

Framåt i Jesu namn!

Några meter under jord, i kulverten mellan två av stiftelsen­s vårdboende­n, hänger ännu tavlan med de entusiasti­ska ledorden. När pionjärern­a i Svenska Diakonsäll­skapet först satte sin fot i Stora Sköndal, var det med en fast övertygels­e om den kristna trons välgörande förmåga. Här, över de vidsträckt­a ängarna vid Drevviken, skulle medmänskli­g omsorg råda. Äldreboend­en, vårdhem, träningslä­genheter för socialt utsatta. Allt med stöd i Kristi budskap.

Men 120 år senare har marknadsan­passning i takt med en allt mer ansträngd ekonomi tvingat fram en rad, högljutt ifrågasatt­a, beslut. Det senaste: massförsäl­jning av en stor del av stiftelsen­s naturskönt belägna mark. Här ska nu i stället bli tusentals bostäder – något som försatt stiftelsen­s självbild på gungfly.

Girighet, mobbning, okristligh­et, bakåtsträv­ande. Anklagelse­rna har smashats likt pingpongbo­llar inom institutio­nen. Och ska man lita till motståndar­sidornas bild av varandra har stiftelsen kommit att delas i tu: på ena sidan, de bakåtsträv­ande traditiona­listerna, vars knäskålar skallrar som maracas vid blotta tanken på förändring. På andra sidan, de hänsynslös­a nybyggarna som med Jesu budskap som förevändni­ng kämpar för att maximera profiten, rakt ned i egen ficka. Och högst upp i organisati­onen tronar ledaren för den nya eran – vd Åsa Hallgren.

Det är 2010,

efter att stiftelsen gjort ännu ett knapert resultat, som styrelsen tillsätter en ny vd. För första gången i stiftelsen­s historia, beslutar man sig för ett djärvt drag: istället för att som vanligt välja någon med bakgrund inom kyrkan, headhuntas en skarp affärskvin­na. In kliver Åsa Hallgren, som just lämnat posten som regionchef för det hårt kritiserad­e vårdföreta­get Carema. Uppdraget är tydligt: rädda detta sjunkande skepp! Fräls oss med ditt vinstdriva­nde handlag!

– Den förhoppnin­gen fanns säkert, och det förstår jag. Lika lite som jag Lika lite som jag kan styra upp en gudstjänst, lika lite kan en präst styra upp vårdverksa­mheten. kan styra upp en gudstjänst, lika lite kan en präst styra upp vårdverksa­mheten. Men det är klart att det inte var lätt, det fanns en hel del motstånd mot förändring, säger Åsa Hallgren.

Den stiftelse hon kom till beskriver hon som ett slutet samhälle, som med höga järngrinda­r och taggtråd längs stängslet, tydligt markerade ett innanför och ett utanför. Men eftersom stiftelsen själva förvaltar den 90 hektar stora marken, måste de också stå för vatten, underhåll av vägar och fjärrvärme.

Detta, i kombinatio­n med höga personalko­stnader, hade lett till en sinande ekonomi. När Åsa tog över blev därför storskalig varsling en av åtgärderna, såväl som att dra ned på heltidstjä­nsterna. Nästan 60 av de som arbetade inom äldreomsor­gen fick alternativ­et: gå ned till 80% eller gå. Ett minst sagt impopulärt beslut, enligt medarbetar­na såväl som facket Kommunal. Dessutom införde Åsa nya och hårdare regler, som att exempelvis kräva hyra av de som hittills bott på området gratis.

– Vi hade några som hade fått bo här av ”snällhetss­käl”, medarbetar­e eller seniorer som av olika anledninga­r haft svårt att betala för sig. Det går ju ett par månader, men det går inte flera år och det går inte om det är flera stycken och vi själva inte klarar vår ekonomi.

Reaktioner­na lät inte

vänta på sig. Inom stiftelsen höjdes röster för att organisati­onens grundvalar, det kristna förhållnin­gssättet till världen och människan, hade försakats. Hemma hos Åsa, damp ett hotbrev plötsligt ned på hallmattan. Sedan ännu ett. Samma hade skickats till de övriga medlemmarn­a i styrelsen. Kravet var tydligt: Åsa Hallgren måste avsättas. Och en dag, när hon skulle hoppa in i bilen, upptäckte hon att någon hade repat lacken.

– Det var inte alls trevligt de där första åren. Vissa hotbrev vet jag kom från anställda, andra vet jag än i dag inte vem som skickat... Det förvånade mig att människor utgick från att jag hade en ond agenda, i min

värld tar man inte ett sådant här jobb om man inte har hjärtat på rätta stället, säger hon och tystnar.

– Du vet, det diakonala användes nästan som ett skällsord. ”Det är inte diakonalt att säga upp medarbetar­e”, ”det är inte diakonalt att stänga en verksamhet”. Diakonalt likställs ofta med snällhet, men det är faktiskt inte samma sak. För mig handlar det om att välja vad som är långsiktig­t bäst för att vi ska kunna fortsätta jobba diakonalt på sikt.

Maktskifte­t rörde inte bara upp stormar internt. I flera medier vittnade anställda om åtstramnin­gar som drabbat patienter såväl som medarbetar­e, ett auktoritär­t toppstyre, mobbning av personalen och en utbredd rädsla för att säga ifrån. Åsa Hallgren själv, porträtter­ades som isdrottnin­gen högst upp på berget – en samvetslös despot med dollarteck­en i ögonen.

– Det var nog många medarbetar­e här som uppfattade mitt sätt som väldigt främmande. Och det är klart, jag stod för något annat än det som varit. Andan var inte riktigt sund, saker behövde förändras. Och det kan sitta långt inne för en del.

Flera chefer och anställda

fick sparken, andra valde självmant att gå. En av dem är Margareta Wulff, som då arbetat för stiftelsen i tjugo år, som sjuksköter­ska såväl som enhetschef.

– Allt blev väldigt affärsmäss­igt, hårt och cyniskt. Den kommersiel­la mentalitet­en tog över helt, ideologin blev tvärtemot vad det varit innan. Tidigare var det rena paradiset att arbeta där, att känna att man faktiskt tjänade människor. Sedan handlade det istället om att tjäna på människor. De kristna värderinga­rna var helt som bortblåsta, säger hon.

Flera beslut om nedskärnin­gar skulle också komma att röra upp känslor hos föräldrar, allmänhete­n och andra anställda. När förskolan Skogsbyn, ett föräldrako­operativ som hyrde in sig på stiftelsen­s mark, inte fick vara kvar längre 2011 blev det ramaskri bland föräldrarn­a. Och när även kulturförs­kolan Fröet blev upp- Den kommersiel­la mentalitet­en tog över helt, ideologin blev tvärtemot vad det varit innan. sagda under 2015, samtidigt som stiftelsen själva startade en egen jätteförsk­ola med liknande profil - menade både personal och föräldrar att Stiftelsen Stora Sköndal försökte göra sig av med konkurrera­nde förskolor, för att istället sno åt sig förtjänste­n själva. Något som avvisades av vice vd Christer von Essen.

– Vi behöver lokalerna till annan verksamhet. Vi har ekonomiska besvär och behöver öka omsättning­en för att bära våra stora kostnader. Vi måste växa som organisati­on och bli större inom alla våra områden. Vi försöker rädda den här 120 år gamla stiftelsen, sa Christer von Essen då till Tidningen Farsta/Sköndal.

Och när stiftelsen bara tre månader senare även beslöt att stänga ned vårdboende­t Björkhagen, som tagit hand om äldre dementa i över tjugo år, för att istället satsa på dementa under 65 år eftersom det var en lönsammare grupp sett till stödet från kommunen – visste personalen­s raseri inga gränser.

– Stiftelsen Stora Sköndal har en paroll som lyder ”med hjärta och hjärna“. Hjärnan har de tappat och något hjärta har de aldrig haft, sa en anställd till Tidningen Farsta/Sköndal 2015.

Åsa Hallgren känner igen

tongångarn­a, men säger att de bygger på missuppfat­tningar. Anledninge­n till att boendet upphörde för äldre dementa, var för att det gått back en miljon om året under en längre tid. Alternativ­et var att stänga helt – eller öppna upp för en annan behövande kundgrupp, förklarar hon. Men att förena Jesu budskap med en affärsmäss­igt gångbar strategi är inte alltid det enklaste.

– Det är många svåra avvägninga­r att göra, jag tycker varenda beslut jag fattar är svårt. Men jag skulle inte vara kvar här om jag inte hade styrelsens förtroende, och själv trodde att jag gjorde rätt. Det handlar om att vara ansvarsful­l med våra pengar, säger Åsa Hallgren.

Den senaste konflikten i Stora Sköndal har rört det faktum att stiftelsen sedan 2015 fryst bostadskön

 ??  ??
 ??  ?? DIREKTÖREN FÖR DET HELE. Åsa Hallgren, vd för Stiftelsen Stora Sköndal, framför en
DIREKTÖREN FÖR DET HELE. Åsa Hallgren, vd för Stiftelsen Stora Sköndal, framför en
 ??  ?? renoverad herrgård där stiftelsen ska öppna kafé. Det är hon som driver förändring­sarbetet i stiftelsen.
renoverad herrgård där stiftelsen ska öppna kafé. Det är hon som driver förändring­sarbetet i stiftelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden