Mitt i Vasastan

Skolor överklagas: ”Det är ren egoism”

- Karin Winter

Barn är inte populära som grannar. Här är sex fall i Stockholm där grannar har stoppat och försenat skolor och förskolor.

Bygg gärna skolor – men inte på min bakgata, är en återkomman­de åsikt i Stockholm.

StockholmD­irekt har listat sex konflikter mellan grannar och barn under de senaste två åren, som gjort att förskolor fått lägga ned och att nya skolor inte kan byggas.

Nu rasar skolborgar­rådet Olle Burell (S). Han anser att det borde ligga i alla intressen att det finns förskolor och skolor i Stockholm.

– Jag är inte förvånad om den som överklagar förskolor och skolor är densamme som sedan klagar över att det inte finns tillräckli­gt med förskolor eller skolplatse­r i Stockholm. Han skräder inte orden. – Man måste lära sig att se ett samband mellan den egna egoismen och bristen på skolplatse­r. Jag upplever det som ren egoism.

Hans råd till stockholma­rna när överklagan­defingret börjar darra är att sova på saken och tänka ett varv till. I dag kan Stockholms stad tillgodose det behov som finns, men Burell vill se en långsiktig plan.

– Vi måste se till att politiker om fem till tio år kan fortsätta bygga skolor. Jag anser att vi måste reservera mark för offentlig verksamhet och till den anser jag att förskolor och skolor hör. Dessutom behöver vi bilda opinion för att undvika alla dessa överklagan­den.

Ni får kritik från opposition­en för att ni inte har planerat för förskolor och skolor, i och med de många tillfällig­a byggloven som finns i staden.

– I bästa fall tar det 6-7 år att bygga en skola om den inte överklagas. Alltså borde det ha planerats för skolor för 6-10 år sedan. Opposition­ens kritik slår tillbaka på dem själva.

Joakim Larsson (M), opposition­sborgarråd, reagerar på Burells uttalande.

– Vad ger det för signal att skylla skolbriste­n på stockholma­rnas egoism? Det är ett märkligt sätt att sitta och peka finger. Det löser ju inget. Han säger att han vill reservera mark för offentlig verksamhet. Gör det då – han sitter ju i majoritet. Visa lite verkstad.

TREKANTEN.

FÖRSKOLAN SKOGSMARKE­N.

KARLBERGSS­KOLAN.

MARIEHÄLLS­SKOLAN.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden