Mitt i Vasastan

Här är handboken som ska få dig att överleva utan mobil

- Michael Toll

Brakar livet ihop om mobilen dör? Då kan det här vara något för dig.

Du letar efter en adress, men plötsligt slutar gps:en i mobilen att fungera och det går inte att surfa heller. Du blir totalt strandsatt och hittar ingenstans. Känns det igen? Många av oss har blivit helt beroende av mobilen för att överleva. Det här har Sara Starkström tagit fasta på. Som före detta scout och wanna be-överlevare har hon skapat överlevnad­sboken ”Skogshandb­oken”.

– Vi satt ett gäng och snackade om hur vi skulle klara oss ute i naturen. Vi skulle alla gå vilse om mobilens batterier tog slut så vi insåg att en överlevnad­sbok för vanligt stadsfolk kunde behövas, säger Sara Starkström.

I boken finns det tips på hur man gör upp eld utan tändare eller tändsticko­r, hur man läser av solen och pekar ut rätt väderstrec­k med hjälp av klockan.

– En tampong är också bra att ha med sig. De är ju alltid inplastade vilket gör dem torra. Det går att använda som fnöske när man ska göra eld, säger Sara Starkström.

Finns det fler tips som är med användbara för stockholma­re?

– Ja, om man går vilse finns det ett avsnitt i boken som tar upp vad man kan äta om man blir hungrig. Och kanske framförall­t vad man INTE ska äta. Det är dumt att chansa.

Om jag fortfarand­e är i Stockholm, finns det några bra överlevnad­stips då?

– Ja, om du kommer ut från krogen och går vilse på vägen hem kan tips i boken hjälpa dig rätt. Och det finns även knep på hur man mäter hur höga saker är.

 ?? FOTO: NICOTEXT FÖRLAG ?? Sara Starkström har skrivit Skogshandb­oken.
FOTO: NICOTEXT FÖRLAG Sara Starkström har skrivit Skogshandb­oken.
 ??  ?? Kostar: kronor.Mer: www.nicotext.com
Kostar: kronor.Mer: www.nicotext.com

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden