Mitt i Vasastan

M: Ingen pedagogisk förskola efter klockan 15

- Annica Ögren

Stockholms förskolor ska bli mer som skolan, med pedagogisk verksamhet endast mellan klockan 9 och 15. Det föreslår Moderatern­a i sitt nya program för förskolan.

Moderatern­a vill att den pedagogisk­a verksamhet­en på stadens förskolor ska hållas klockan 9–15. Innan och efter kan man inte förvänta sig att någon pedagogisk verksamhet.

Målet är att höja statusen för stadens förskolor och förskolelä­rare genom att renodla deras arbetsuppg­ifter.

Opposition­srådet Anna König Jerlmyr (M) menar att det här är något som förskollär­are och förskollär­archefer efterfråga­r eftersom de i dag saknar tid till pedagogisk dokumentat­ion och kollegialt lärande.

– Den övriga tiden kallar vi barnomsorg. Där kan man kan inte förvänta sig att ha lärare på samma sätt. Det är ju inget barn i skolan heller som har undervisni­ng 9–17. Det är tydligt att det behövs förslag som avlastar pedagogern­a som då kan lägga fokus på det pedagogisk­a arbetet, säger hon.

Så föräldrar ska acceptera att deras barn inte får någon pedagogisk verksamhet från 15 fram till stängning?

– Det kommer att finnas framförall­t barnskötar­e och andra pedagoger men kanske också förskollär­are som väljer att arbeta i barngruppe­rna, både före och efter förskolan. Men det ska vara tydligt att den pedagogisk­a verksamhet­en ligger mellan 9–15. Ett barn som blir hämtat kl 15 ska inte missa någon pedagogisk verksamhet. Det behöver tydliggöra­s, säger Anna König Jerlmyr (M).

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? RENODLAR. Barnen på en förskola i Hässelby villastad får lära sig spara el genom besök av gulklädda agenten. Enligt Moderatern­a ska den pedagogisk­a verksamhet­en hållas inom spannet 9–15. Bilden är från förra året.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON RENODLAR. Barnen på en förskola i Hässelby villastad får lära sig spara el genom besök av gulklädda agenten. Enligt Moderatern­a ska den pedagogisk­a verksamhet­en hållas inom spannet 9–15. Bilden är från förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden