Mitt i Vasastan

Jagaa riskerar utvisning – då strejkade eleverna

- Michael Toll

Det var stor uppslutnin­g när Globala gymnasiets elever gick ut i strejk för att visa sitt stöd för eleven Jagaa Itgelt som riskerar att utvisas.

Utvisning i stället för utspring. Det kan bli fallet för Jagaa Itgelt, elev på Globala gymnasiet.

Efter sju år i Sverige har Migrations­verket beslutat att Jagaa, som fyllt 18 år, måste lämna landet eftersom hans pappa inte fick förnyat arbetstill­stånd för två år sedan.

– Det här kom som en chock för honom och alla oss andra i klassen. Det är helt fruktansvä­rt att det kan få gå till på det här sättet, säger klasskamra­ten Maya Goldschmid­t Wikdahl.

Klasskompi­sar på Globala gymnasiet gör nu allt de kan för att Migrations­verket ska ändra sitt beslut. När skolans elever i onsdags gick ut i strejk var det många som slöt upp.

Känsla av vanmakt

Enligt Jonathan Granlöf, en av arrangörer­na av strejken, råder det en gemensam känsla av vanmakt på skolan.

– Det är helt galet att man kan göra så efter att han och hans familj bott så länge här. Hans lillebror är född här och vet inget annat, säger Jonathan Granlöf.

Jagaa och hans familj kom till Sverige 2010 och samma år fick hans pappa arbetstill­stånd. Arbetstill­ståndet förnyades 2012 och 2014, men 2016 fick ansökan avslag. Familjen ansökte då om asyl men då Jagaa hade hunnit fylla 18 år ska hans ärende ha blivit hanterat separat vid sidan av övriga familjen.

Fler skolor engagerar sig

Elever på andra gymnasiesk­olor, bland annat Södra Latin, Kulturama och Rytmus, har också slutit upp bakom Jagaa och är kritiska till Migrations­verkets hantering av ärendet.

Jagaa själv var rörd över uppslutnin­gen.

– Det är en märklig känsla, det går inte att beskriva med ord. Jag är så tacksam mot alla som har engagerat sig och tagit hand om mig de senaste två åren, säger han.

Vad väntar nu framöver för dig?

– Jag hoppas att strejken gör skillnad och att jag får stanna i Sverige och fortsätta med mitt liv. Jag har min familj, mina kompisar, min framtid och mitt liv här, säger han.

 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? STÄLLER UPP. Elever på Globala gymnasiet höll i veckan skolstrejk för att Jagaa Itgelts ska få stanna i Sverige.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA STÄLLER UPP. Elever på Globala gymnasiet höll i veckan skolstrejk för att Jagaa Itgelts ska få stanna i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden