Mitt i Vasastan

Här är hotellet där du äger ditt rum

- Max Byström Ebba Rosencrant­z

Checka in utan att checka ut. Nu har bostadsmar­knadens senaste koncept kommit till Telefonpla­n. Ett hotell där du kan köpa ditt rum.

På Cedergrens­vägen mellan Telefonpla­n och Midsommark­ransen ligger Hotell Attaché. Huset byggdes på 60-talet som gästhem åt anställda på LM Ericson och har sedan 80-talet varit ett vanligt hotell. Tills nu.

Efter att ha totalrenov­erats nyinvigdes hotellet igen i höstas. Då med ett helt nytt koncept. Ett hotell där man kan köpa sitt eget rum, och stanna så länge man vill.

– Det finns så många olika behov av boende i dag och fler konstellat­ioner för hur man utnyttjar sitt boende. Det ser man ju till exempel med Airbnb och tendensen mot företagslä­genheter, s äger Katharina Sundqvist, hotellchef på Hotell Attaché.

När man köper ett rum på hotellet fungerar det precis som att köpa en vanlig lägenhet. Hotellet har en egen bostadsrät­tsförening som man blir medlem i, och man kan sälja lägenheten precis som vanligt.

Men det finns såklart stora skillnader. Som frukostbuf­fé, städservic­e och bar. Man får inte heller skriva sig i lägenheten och man måste hyra ut den till hotellet minst två veckor per år.

”Behövde ett till boende”

Hotellet har 70 rum, 50 av dem är sålda och en av dem som köpt sig ett rum är José Saxlund.

– Jag behövde ett till boende i Stockholm och tyckte att det här lät praktiskt. Jag reser mycket i jobbet och är en hel del utomlands. Då är det här ett bra alternativ till en egen lägenhet. Jag köpte en vanlig lägenhet först men den sålde jag för den stod ju bara tom hela tiden, säger han.

Han jobbar som manager i musikbrans­chen och bor i sitt rum två till tre nätter i veckan. Att ha ett hotell som sitt hem ser han inte som ett problem, tvärtom.

– Jag älskar det. Jag har rest mycket sedan början på 90-talet så jag känner mig hemma i hotellmilj­ö, säger han.

Som en investerin­g

Louise och hennes man köpte ett rum i hotellet för att ha som investerin­g. De bor bara i sitt rum någon gång ibland, resterande tid hyr de ut det.

– Vi meddelar vilka datum som vi vill ha rummet och när vi inte är här hyr hotellet ut det till vanliga hotellgäst­er och så delar man på inkomsten, säger hon.

Och konceptet har visat sig passa allt från företag som vill ordna boende åt sina anställda till mer oväntade kunder.

– Vi har även äldre köpare som vill ha någonstans att bo när de är uppe för att besöka barnbarnen. Det är stor spridning, säger Katharina Sundqvist.

Jag behövde ett till boende i Stockholm och tyckte att det här lät praktiskt. Jag reser mycket i jobbet och är en hel del utomlands.

 ??  ?? KÖPERUM. José Saxlund köpte ett rum på hotellet förra våren och honom passar upplägget perfekt. ”Jag sökte en etta nära barnens skola och då kom det här upp och kändes klockrent.”, säger han. Katharina Sundqvist är hotellchef och har jobbat på hotellet sedan 1996.
KÖPERUM. José Saxlund köpte ett rum på hotellet förra våren och honom passar upplägget perfekt. ”Jag sökte en etta nära barnens skola och då kom det här upp och kändes klockrent.”, säger han. Katharina Sundqvist är hotellchef och har jobbat på hotellet sedan 1996.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden