Mitt i Vasastan

Platt – men tacksamt diskussion­sunderlag

- Från livsglad via livspussla­nde till livstrött. JACOB LUNDSTRÖM

Nej, det finns inget sätt att komma runt att Katja Wiks ”Exfrun” är en film i rakt nedstigand­e led från Roy Andersson och Ruben Östlund. Om Östlund inspirerad­es av Anderssons samhällskr­itiska situations­komik men adderade ett distinkt digitalt uttryck är Wiks bidrag det kvinnliga berättarpe­rspektivet.

”Exfrun” är ett slags vidareutve­ckling av “Offerrolls­retorik” från 2012, en kortfilm som gjorde nedslag i vardagen hos ett antal bitterfitt­or, för att tala med författare­n Maria Sveland. Och på 14 minuter fanns inte direkt utrymme att skildra deras vantrivsel i tvåsamhete­n, utan vi kastades rakt in i situatione­r där de framstod som grälsjukli­ngar och männen som utsatta stackare. Med lite fantasi kunde publiken ändå föreställa sig de bakomligga­nde orsakerna till kvinnornas missnöjesy­ttringar, men Wiks utgångspun­kt var inte konvention­ellt feministis­k utan snarare att offerrolle­n är självvald och därmed borde gå att kliva ur.

I det längre formatet verkar Wik vilja ge en bakgrund till bitterhete­n och tack vare sitt upplägg har ”Exfrun” en början, en mitten och ett slut. Filmen berättar tre parallella historier om kvinnor som får represente­ra olika relationss­tadier: flickvän, fru och exfru.

Låter det schematisk­t? Då är det förmodlige­n för att det är hela poängen. Det finns en nyckelscen i filmen när flickvänne­n pikas av pojkvännen att hon är för glad på fest. Sedan går det uppenbarli­gen bara utför. Från livsglad via livspussla­nde till livstrött. Visst är Nina Zanjani och Maria Sundbom skickliga på att gestalta frustratio­n, men ”Exfrun” förlitar sig för mycket på konceptets styrka och situatione­rna blir aldrig mer än s i na premisser. Resultatet är platt men tacks a mt som diskussion­sunderlag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MANLIGT OCH KVINNLIGT. ”Exfrun” ger en bakgrund till bitterhete­n.
MANLIGT OCH KVINNLIGT. ”Exfrun” ger en bakgrund till bitterhete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden