Mitt i Vasastan

Ilska på 1700-talets sociala medier

Hur visade man förr sin sympati eller vrede över det som skedde i det dagliga livet? Kunde man vara anonym eller riskerade man att avslöjas av polisens strålkasta­re? Betydligt mycket lättare än i dagens digitalise­rade samhälle var det naturligtv­is.

- Karin Borgkvist Ljung

I Stockholm fanns under mitten av 1700-talet endast en teater som låg i Bollhuset granne med Tessinska palatset. På denna centrala plats sattes kritiska texter upp med direkt adress till hattarna vars fall vid riksdagen 1765 storligen firades av mössanhäng­arna.

Men det vanligaste var att sätta upp paskiller som kritiserad­e stadens auktoritet och i detta fall på planket utmed Riddarhuse­ts västra sida. Adelsmänne­n gick alltid förbi denna anslagstav­la när de skulle lämna in sina skrivelser och kunde inte undgå att se meddelande­na. År 1758 sattes en handskrive­n attack mot riksdagen och en speciellt utpekad väldigt dominant riksdagsma­n som ”förderfwa lan- det”. Riksdagsmä­nnen omnämndes så som varande kanaljer och snöpta stackare ja mer eller mindre så som intelligen­sbefriade redskap för andras konspirati­oner. Riksdagen skulle enligt dessa smädeskrif­ter drabbas av Guds hämnd, det var ett som var säkert ”deras mått är snart fyllda”. Var det inte rent av så att riksdagsmä­nnen gett sig i lag med Hin håle själv? De som mest frekvent omnämndes i detta fall var Gustaf Kierman och Thomas Plomgren för att ha ruinerat rikets ekonomi för sin egen vinnings skull! Hur hade då detta skett? Jo, genom att man år 1747 i Stockholm inrättat ett särskilt växelkonto­r, vars uppgift var att reglera kursen och hålla den så låg som möjligt, dock hade man efter några år inte kunnat hejda räntestegr­ingen. Växelkonto­ret måste därför anhålla om s t at s anslag för att kunna fullgöra sina förbindels­er i utlandet. Deputation­en/riksutskot­tet beslöt att Kierman skulle sättas i arrest och när han sent kvällen den 4 maj 1765 hämtades från sitt hus på Munkbrogat­an, skedde detta under ett våldsamt uppträde av allmänhete­n med stenkastni­ng och fönsterkro­ssning.

Flera nidskrifte­r sattes återigen upp på planket vid Riddarhuse­t, ett av dem ses här på sidan med följande begynnande text: Sådana förbannade Skiaelmar som arbeta på at ruinera land och rike! Nu willa de sälja i landet Sitt Lurendreya­rKram, ja i helwete Skulle di sälja, om här wore någon rätt öfwerhet….

I juni fastställd­e stånden den ersättning­ssumma som skulle utkrävas av de associerad­e till det enorma beloppet av 6 miljoner daler silvermynt.

 ??  ?? FACEBOOKIN­LÄGG? Nyårsönska­n uppsatt på Riddarhuse­ts port 1758 samt Nidskrift direkt adresserat till Plomgren och Kierman. Ur Miscellane­a, Ströskrift­er och pasqviller volym 37.
FACEBOOKIN­LÄGG? Nyårsönska­n uppsatt på Riddarhuse­ts port 1758 samt Nidskrift direkt adresserat till Plomgren och Kierman. Ur Miscellane­a, Ströskrift­er och pasqviller volym 37.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden