Mitt i Vasastan

Brasilieny­ra på stadens största inomhuskar­neval

Färgspraka­nde, trångt, varmt och högt i tak. Nu ska Münchenbry­ggeriet förvandlas till Brasilien.

- Karin Winter 073-600 69 26 karin.winter@direktpres­s.se

– Det räcker att titta ut så förstår man varför det behövs en karneval i Stockholm, säger Johan von Frierdich.

Solen skiner förvisso, men vägen till de varmare temperatur­erna känns lång. Det ska Johan von Friedrich försöka ändra på. För 24:e året i rad.

Den 4 mars är det dags. Det första året hölls festen i Brygghuset. Året efter, 1995, var det dags för Kulturhuse­t, med 15 minusgrade­r och en lång lång kö, minns Johan von Friedrich. Att karnevalen nu för tiden huserar i Münchenbry­ggeriet är på grund av den stora mängden folk som brukar komma.

– Det brukar bli fullt och vi kan ta in 1500 människor. Dessutom kommer 100 artister, säger han.

Varför ska man gå dit?

– Det blir mycket energi, glädje och jävligt högt i tak. Man hittar inte det här på några fester i dag. Vi öppnar med ett karnevalst­åg med alla artister som går genom hela publikhave­t. När de sedan går upp på scen kröner vi karnevalsk­ungen och drottninge­n, precis som man gör i Brasilien. Vi brukar till och med flyga in profession­ella karnevalsd­rottningar från Rio.

– Folk klär verkligen upp sig. Du tittar bakom de där svarta kläderna i garderoben, längst där inne har du den färgglada skjortan du köpte i Spanien för tio år sedan. Den tas på. Och inte sällan knäpps en extra knapp upp. Det här är årets roligaste fest, alla kategorier. Har man inte energi så far man det. Det här är ett säkert vårtecken.

 ?? FOTO: PATRICIO ARCEC ?? KARNEVALST­ID. 100 artister kommer att finnas på plats när Stockholms största inomhuskar­neval släpper loss på Münchenbry­ggeriet i mars.
FOTO: PATRICIO ARCEC KARNEVALST­ID. 100 artister kommer att finnas på plats när Stockholms största inomhuskar­neval släpper loss på Münchenbry­ggeriet i mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden