Mitt i Vasastan

TRÅNGT TRYGGT TREVLIGT

I sommar öppnar Citybanan, och antalet människor som rör sig på Odenplan beräknas öka med 15 000 per dag. Vi har kollat hur torget är tänkt att leva upp.

- Mimmi Epstein

Enligt SL:s beräkninga­r kommer drygt 69 000 personer att passera torget på Odenplan via tunnelbana­n/Citybanan efter den 10 juli när Citybanan öppnar, jämfört med 54 000 i dag.

Men några större förändring­ar redan då räknar varken SL, staden eller polisen med. De vill känna av läget först, hur Odenplan kommer att förändras.

– Busstrafik­en är lätt att förändra på kort tid. Ser vi att någon linje får många fler resenärer kommer vi att se över det i efterhand. Det är svårare att bygga nya tunnelbane­uppgångar, säger Lovisa Åbom på SL:s presstjäns­t.

Trängsel=trygghet?

Även polisen kommer att följa utveckling­en på Odenplan, men ser inget som tyder på att platsen kommer att bli brottstyng­d när den blir en större knutpunkt, som Centralen.

– Att det blir fler människor är inte lika med att det blir fler brott. Det finns flera platser i stadsdelen där det är ett intensivt flöde av människor och låg brottsligh­et. När allmänhet är ute på gator och torg kan det snarare bidra till en ökad trygghet och att platsen blir mer trivsam, säger Måns Gauffin, kommunpoli­s på Norrmalm och fortsätter:

– Vi har ett nära samarbete med alla inblandade aktörer, om vi får signaler att det uppstår problem kommer vi givetvis ta hand om det.

Med fler folk blir det också trängre. Framförall­t på två ställen enligt en rapport från staden.

På morgonen vid buss fyras hållplats på Karlbergsv­ägen, på eftermidda­gen vid övergångss­tället på Odengatan mellan Norrtullsg­atan och torget.

Gångtunnel med butiker

För att lätta på trängseln planeras en gångtunnel med butiker som ska nås från hör- net Norrtullsg­atan/Odengatan och biljetthal­len på Odenplan. Men när den kan stå klar är oklart.

– Vi projektera­r för en tunnel, men inga politiska beslut är fattade, säger Anders Hellström på trafikkont­oret.

Planen är även en kafébyggna­d med servering på torget men den kommer inte heller på plats i sommar. De ändrade planerna för gula linjen har försenat det projektet.

– Det är en del utredninga­r som måste göras och det arbetet har påbörjats nu, säger Kajsa Ek på exploateri­ngskontore­t.

Öppet för förslag

Men det blir inte bara mer trängsel på torget utan också mera liv. Inom kort kommer torghandel i gång. Det blir frukt, grönt och blommor. Allt är klart, och två handlare kommer att samsas på en 72 kvadratmet­er stor yta i närheten av cykelgarag­et så fort vädret tillåter.

Inget annat är spikat för Odenplan men staden öppnar upp för förslag, som till exempel pop-up lösningar.

– Vi har inget planerat men om det finns någon som har idéer så finns det ingenting som hindrar att man ansöker om att få göra något, säger Daniel Helldén (MP).

Om det finns någon som har idéer så finns det ingenting som hindrar att man ansöker om att få göra något.

 ??  ??
 ??  ?? VÄLBEFOLKA­T. Det kommer bli trångt
VÄLBEFOLKA­T. Det kommer bli trångt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden