Mitt i Vasastan

De tänker ge Stckholm en roligare grund

- Mimmi Epstein

En cateringfi­rma som lagar mat på svinn och biodling som skapar jobb åt nyanlända. Awesome foundation delar ut pengar ur egen ficka till projekt som på olika sätt livar upp Stockholm. Nu vill de veta vad du vill göra.

Ideella Awesome foundation i Stockholm startades 2015 och sedan dess har de delat ut över 100 000 kronor till projekt som de tycker gör Stockholm mer ”awesome”.

Organisati­onen startade i Boston för åtta år sedan och har spridit sig över hela världen.

– Awesome för mig är något som händer på gatan när man går förbi och som gör att man stannar upp och vänder sig om, säger Nicklas Wal l berg , g r undare av Awesome f oundation i Stockholm.

Han kom i kontakt med den lokala gruppen i Melbourne när han bodde där och bjöd in band att spela musik på spårvagnar. Nicklas hörde av sig till Awesome och när de ringde upp och ville ses snart därpå blev han förvånad. I en gatukorsni­ng dök en man upp på cykel och räckte över ett kuvert till Nicklas.

– Där i låg motsvarand­e 5000 kronor i kontanter. Jag slogs av hur lätt det var att ansöka och få pengarna, säger Nicklas Wallberg.

När han kom tillbaka i Stockholm startade han en lokal grupp här. I dag träffas hans kompisar och kompisars kompisar en gång i månaden. De äter middag, skänker 500 kronor var och diskuterar vilket projekt som maximalt bidrar till att göra Stockholm till en roligare stad.

– Mötena är väldigt gi- vande. Man har ofta ett favoritpro­jekt när man går dit och sen slutar det med att man röstar på något annat. Man får hela tiden nya infallsvin­klar. Alla får pitcha varsitt projekt, och det som får flest röster vinner, säger Isabelle Ljong, en av jurymedlem­marna.

Det är viktigt för gruppens medlemmar att ansöknings­processen ska vara enkel. Man fyller helt enkelt i ett formulär på Awesome:s hemsida, berättar vad man gör och hur man vill använda pengarna.

– Många av personerna som vi väljer att pusha gör sådant som inte skulle kunna få stöd någon annanstans. Titta här till exempel, säger Nicklas och tar upp sin mobiltelef­on.

– Det här är ett skrik- och ångesttorn. Man sms:ar ett nummer och så skriker skaparna ut ens ångest i skogen. Det är briljant, jag brukar sms:a ibland, säger Nicklas Wallberg.

Just det projektet genomförde­s i en västmanlän­dsk skog. Men Nicklas och de andra fokuserar på Stockholm. Och här händer det också saker.

– Det gäller bara att hitta och lyfta dem som inte bara säger ”det här borde någon annan göra” utan gör saker själva, säger Nicklas Wallberg.

Man får hela tiden nya infallsvin­klar. Alla får pitcha varsitt projekt, och det som får flest röster vinner.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? PEPPAR. Isabelle Ljong och Nicklas Wallberg, samt Isabelles dotter och sidekick Alice, vill göra Stockholm roligare och ser behovet av fler lokala gräsrotspr­ojekt..
FOTO: MAJA BRAND PEPPAR. Isabelle Ljong och Nicklas Wallberg, samt Isabelles dotter och sidekick Alice, vill göra Stockholm roligare och ser behovet av fler lokala gräsrotspr­ojekt..

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden