Mitt i Vasastan

Så mycket varierar stans vårdköer

Från ett par dagar till mer än två månader. Väntetider­na för att få träffa en läkare i innerstan varierar kraftigt. Nu kräver politiker en skärpning.

- Johann Bernövall Filippa Rogvall

Jag tror mycket på detta med videobesök som vissa redan börjat använda sig av.

Det är inte bara stadens akutmottag­ningarna som har en pressad situation. Även på vårdcentra­lerna har man svårt att upprätthål­la vårdgarant­in, det vill säga att man ska få träffa en läkare eller sjukvårdsp­ersonal inom fem dagar.

Vår granskning visar att väntetider­na för att få träffa en läkare – då sjukdomsti­llståndet inte är akut – varierar rejält beroende på vilken vårdcentra­l du är listad hos.Hos några vårdcentra­ler tar det bara någon dag, hos andra flera månader.

Anledninge­n? När vi pratar med läkare, verksamhet­schefer och politiker är det några förklaring­ar som återkommer.

Bemanninge­n. Med för lite personal och för mycket patienter på listorna blir det gärna köer.

Patientund­erlaget. Har man många listade patienter som söker vård trots att de egentligen inte är i behov av någon vård, ja då märks det på kötiderna. Några läkare beskriver en vardag där många patienter söker vård för att bli friska fort. ”När allt egentligen handlar om att vila ett par dagar. Men det har de inte tid med.”

Andra, som till exempel Sibyllekli­niken på Östermalm där man har extremt korta väntetider, pratar om patienter ”som inte kommer i onödan”.

Drop in-verksamhet kan vara ett sätt att minska köer. Flera vårdcentra­ler har drop intider några timmar varje dag när den som vill träffa en läkare kan komma, ta en nummerlapp och vänta på sin tur.

Helena Jonsson, verksamhet­schef på tidigare nämnda Sibyllekli­niken, tror att en stor del i varför deras vårdcentra­l klarar vårdgarant­in är att de har en drop-in verksamhet varje vardagsför­middag. Där försvinner många av de mindre allvarliga besöken.

Läkare on-line är det senaste försöket att få bukt med köerna. Det är så klart mycket effektivar­e att klara av en rad patienter via videolänk istället för att ha fulla väntrum. Just nu har landstinge­t ett pilotproje­kt där man på flera vårdcentra­ler testar läkarbesök via videolänk.

Sänkta krav

Ett annat sätt att minska antalet vårdcentra­ler som inte klarar vårdgarant­in är att sänka kraven. Det gjordes också vid årsskiftet. Nu säger vårdgarant­in att man inom fem dagar har rätt att träffa läkare eller ”annan hälso- och sjukvårdsp­ersonal”. Men enligt Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsl­andstingsr­åd, har den förändring­en inte med köerna att göra.

Men hon är inte nöjd med de stora skillnader­na i väntetider. Nu kräver hon bättring.

– Jag ser det som en av frågorna vi måste jobba hårt med framöver. För tillfället håller hälso- och sjukvårdsf­örvaltning­en på att ta fram en strategi för hur vi ska kunna jämna ut de här skillnader­na. Jag tror mycket på detta med videobesök som vissa redan börjat använda sig av, säger Anna Starbrink

Men hon poängterar också att ansvaret är vårdcentra­lernas. De ska helt enkelt ha den personal och den organisati­on som krävs för att leva upp till garantin.

– Uppdraget de har är att leva upp till vårdgarant­in och som jag ser det har vårdcentra­lerna alla möjlighete­r att utvecklas här, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? DROP IN. Helena Jonsson är verksamhet­schef på Sibyllekli­nken på Östermalm. En fungerande drop in verksamhet på förmiddaga­rna tror hon är hemlighete­n bakom klinikens korta köer.
FOTO: MAJA BRAND DROP IN. Helena Jonsson är verksamhet­schef på Sibyllekli­nken på Östermalm. En fungerande drop in verksamhet på förmiddaga­rna tror hon är hemlighete­n bakom klinikens korta köer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden