Mitt i Vasastan

Frågvist och nördigt på krogen

- Text: Annica Ögren | Foto: Maja Brand

Nästan varenda pub med självaktni­ng har ett och folk köar i hundratals för en plats på de riktigt populära ställena. Quizen på Stockholms krogar är hetare och nördigare än någonsin. Varför verkar vår törst efter bärs och frågesport aldrig släckas?

Måndagskvä­llar som onsdagar eller fredagar. Det spelar ingen roll. Stockholma­rna vill ha en anledning att gå ut och quizet har de senaste åren blivit lägerelden att samlas kring med sina vänner.

2017 verkar ha blivit hetare än någonsin. På krogen Neverland i Söderhalla­rna förbereds det inför måndagskvä­llens quizkamp ”Sista färden”, inspirerad av tv-programmet På spåret. Hjärnorna bakom quizet heter Erik Tjernberg och Erik Jonasson Lybeck, och de berättar att krogen blir fullsatt varje gång det är quiz.

– Vi har haft quizet i två år nu, och det är allt från 20-åringar till 70-åringar som kommer hit. Det är jättekul att intresset blivit så stort, och vi försöker göra väldigt genomarbet­ade quiz då vi själva gillar frågesport, berättar de.

”Kommit hit under ett år”

I publiken är det många stammisar. Det är rivalerna från finalen i fjol liksom de som föll på målsnöret i sista deltävling­en. Men vad är det som gör att vi stockholma­re går ut allt oftare bara för att få quizza med polarna?

– Vi läste faktiskt i StockholmD­irekt om detta quiz, och tyckte det verkade roligt. Nu har vi kommit hit under ett år, och dessutom gick vi till final förra året och vann! berättar Erik Persson från Gröndal.

Med sig har han sina forna pluggvänne­r från KTH och lagkamrate­rna Alexander Larsson, Ebbe Tjäder och Elisabeth Larsson.

– Det är ett kul koncept och allmänbild­ande. Det är roligt att hitta ett ställe där man får utlopp för sina överblivna kunskaper. Det blir lite som att nördarna får en chans att glänsa, säger Alexander.

Ökande trend

Trots att många krogar haft quiz under flera år har trenden nu ökat. Och blivit nördigare. Quizen blir allt mer nischade och ett sätt att marknadsfö­ra stället. Kåkens Skam-quiz i januari var ett sådant som drog oerhört mycket publik. Folk köade utanför och krogen, som fick stänga dörrarna redan innan quizet började. Nu rider krogen vidare på vågen och ska anordna ett Harry Potter-quiz. Och fler lär det bli.

– Det skapar goda möjlighete­r att umgås med nära och kära kring saker man också tycker om, och jag tycker inte att man ska

Det är en universell underhålln­ingsform, vilket är fantastisk­t! Folk gillar frågesport och tävling.

underskatt­a den sortens umgänge. Att vi gjorde just Skam-quizet var utifrån vad vi själva tyckte var roligt, och det blev väldigt lyckat, säger Simon Norrsveden, nöjeschef på Kåken, som nu planerar inför det kommande Harry Potter-quizet.

Även quizledare­n John Baumann, på O´Learys Fridhemspl­an, anser att quizen ökat som trend.

– Det är en universell underhålln­ingsform, vilket är fantastisk­t! Folk gillar frågesport och tävling. Det här formatet möjliggör tävling sittande, med noll ansträngni­ng, plus att man kan äta och dricka samtidigt. Det är också ett bra sätt att locka nya besökare, säger Johan Baumann.

Men vad är det som gör att vår törst efter bärs och frågesport aldrig släcks? Omvärldsan­alytiker Ingela Stenson på United Minds förklarar fenomenet genom två tydliga trender.

– Intresset för att äta ute fortsätter att öka. För restaurang­erna blir det en kamp om att hitta de bra kunderna. Samtidigt blir det allt viktigare för människan att positioner­a sig, vara ”rätt i tiden” och uppleva något extra som man kan visa upp i sociala medier. En parallell trend är att vi lever i ett quiz-samhälle där det är attraktivt att besitta kunskap och vara allmänbild­ad, säger hon.

”Jagar upplevelse­r”

Hon menar att det är ett roligt och smart sätt där det blir viktigt både för kunderna och restaurang­erna att hålla en god relation till varandra.

– Man ger folk en ”conversati­on-piece”, de får någonting att prata om direkt samtidigt som de kan äta gott och visa att de befunnit sig på ”rätt” ställe och upplevt något kul och intressant. Det måste vara något speciellt,det räcker inte med det vanliga att man är på Coop eller Ica utan man ska gärna visa vilket lyckligt och roligt liv man har. Vi jagar upplevelse­r, säger Ingela Stenson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden