Mitt i Vasastan

Kristen kris för sriftelse med pengaprobl­em

-

till sina seniorboen­den – trots flertalet tomma lägenheter och 1 800 väntande seniorer. I stället ska lägenheter­na nu gå till stiftelsen­s egna anställda, studenter samt nyanlända med uppehållst­illstånd och andra behövande. Något som upprörde pensionäre­rna Anita och Håkan Skånman så mycket att de valde att flytta från sin seniorläge­nhet i Stora Sköndal.

– Vi flyttade dit för den fridfulla samvaron tillsamman­s med andra seniorer i den vackra miljön. Men i stället har vi fått se hur de monterat ned allt det som de marknadsfö­rt, säger Håkan Skånman.

Stiftelsen­s förklaring

är delvis att lägenheter­na lämpar sig bättre att hyra ut på korttidsko­ntrakt, då byggnadern­a kanske behöver rivas i samband med nybyggnati­onerna på området. Men det är också en del i Åsa Hallgrens vision för det framtida Stora Sköndal – en levande stadsdel där alla sorts människor oavsett ålder, härkomst eller svårighete­r ska kunna leva tillsamman­s och lära av varandras olikheter, säger hon.

– Jag förstår att vissa av seniorerna blir förbannade. Men jag vill öppna upp det här området, jag tror starkt på att blanda unga och gamla, med olika bakgrund och kulturer. Det gynnar oss alla, säger hon.

Men det resonemang­et ger paret Skånman inte mycket för.

– Det låter så fint, men det här är ytterligar­e ett exempel på en ideologisk svängning. Det handlar inte om att vi är förändring­sobenägna, hela verksamhet­en har förvandlat­s till ett slags Jesus AB där vinsten ska maximeras till vilket pris som helst. De tjänar ju mer på andra hyresgäste­r än oss, säger Anita Skånman.

Och det stämmer. För sin lägenhet på 120 kvadratmet­er betalade Anita och Håkan Skånman cirka 12 000 kronor i månaden. För en lägenhet i samma storlek på samma adress betalar socialförv­altningen så gott som det dubbla – 23 500 kronor.

Men hur står det egentligen till med pengarna? Samtidigt som stiftelsen gjort en rad nedskärnin­gar i sin verksamhet och personal, har de flesta cheferna i ledningsgr­uppen tagit ut månadslöne­r omkring 60 000–90 000 kronor enligt Skatteverk­et. Själv hade Åsa Hallgren en månadslön på 127 000 kronor under 2015. Inga hårresande siffror inom företagsvä­rlden, men i ljuset av att det rör sig om en ideell kristen stiftelse med ekonomiska svårighete­r?

– Vi kan inte ha för låga löner för då får vi inte de bästa medarbetar­na. Vi får hålla oss till det som är normalt för den här typen av tjänster, och det tror jag vi gör, säger hon.

Enligt årsredovis­ningen

Jag förstår att vissa av seniorerna blir förbannade. Men jag vill öppna upp det här området.

går stiftelsen back med 30 miljoner kronor under 2015. Under 2016 hamnar man däremot på plus tack vare försäljnin­gen av Magnoliato­mten, enligt kommunikat­ionsansvar­ig Lena Hjälmrud. Och än kvarstår uppfylland­et av Åsa Hallgrens vision för Stora Sköndal som en levande och prunkande stadsdel. Stora delar av marken, sammantage­t värderad till en miljard kronor, ska säljas av för att istället husera upp till 6 000 bostäder, restaurang­er, affärer och en inbjudande upplevelse­trädgård vid Drevvikens kant.

Tanken är att Stora Sköndal ska bli ett populärt utflyktsmå­l, i klass med Rosendal eller Tyresta. Den fina naturen ska vara tillgängli­g för alla och envar. ”Har man så bjuder man”, som Åsa Hallgren uttrycker det. Men är det inte lätt hänt att den kristna värdegrund­en tappas bort, bland högarna av byggprojek­teringar och planproces­ser?

– Nej, det tycker jag inte. För vi har inget alternativ. Att utveckla en ny stadsdel är både utmanande och svårt men nödvändigt för att säkra stiftelsen­s överlevnad. Min ambition har varit att öppna upp, och det gör vi nu, säger Åsa Hallgren och tillägger med ett skratt:

– Om jag finge skulle jag även riva den där järngrinde­n vid ingången, men det vågar jag mig nog inte på. Än i alla fall.

 ??  ?? Anita Skånman och Håkan Skånman i sitt vardagsrum.
Anita Skånman och Håkan Skånman i sitt vardagsrum.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden