Mitt i Vasastan

Här ligger Vasastans hetaste gator

- Filippa Rogvall

De klassiskt heta adresserna har fått nya, och något otippade utmanare. Hornsbergs strand och Larsbodavä­gen i Farsta letar sig in på de mest sökta adresserna på bostadssaj­terna förra året.

Östermalm och Vasastan i all ära. De har visserlige­n flest gator på topplistan. Men på Hemnets lista över fjolårets mest sökta adresser i Stockholm blir alla krossade av Hornsbergs strand på Kungsholme­n. Gatan bräcker till exempel Birger Jarlsgatan på andraplats med nästan 8 000 sökningar. Ett tronskifte.

– Det är jätterolig­t att ett ungt och fräscht område hamnar i topp, annars har äldre lägenheter alltid varit de mest populära. Jag är mest förvånad över att det har tagit så lång tid för stockholma­rna att upptäcka gatan, säger Pia Lasses, mäklare för Hornsbergs strand på Karlsson och Uddare.

Hon beskriver Hornsbergs strand som ett levande och sportigt område.

– Folk joggar hela tiden och det är fantastisk­t vackert att gå här. Det är ett unikt område, som en liten riviera i Stockholm. Alla uteserveri­ngar i kvällssole­n ger en semesterkä­nsla året runt, säger Pia Lasses.

Enligt Pia Lasses är de vanligaste köparna par i 40-årsåldern med ett barn. För att köpa en av de mest populära lägenheter­na, med utsikt över vattnet, får man räkna med 100 000 kronor per kvadratmet­er.

Hon tror att Hornsbergs strand blir kvar i toppen av Hemnets lista även i år.

– Det finns ingen gata som är lika bra. Möjligen Norr Mälarstran­d, men där är det mycket mer trafikerat. Här blir det dessutom gågata i sommar, säger Pia Lasses.

Även bostadssaj­ten Booli har en lista över förra årets mest sökta adresser. Den överensstä­mmer i stora drag med Hemnets lista, men överraskar också. Hornsbergs strand är som bortblåst och bland flådiga adresser på Östermalm och i Vasastan har Larsbodavä­gen i Farsta smugit sig upp på plats sex.

Anledninge­n? Mängder av lägenhetsf­örsäljning­ar i år.

Anna Wiklund på Fastighets­byrån har jobbat som mäklare i Farsta i 13 år. Hon tycker inte att Larsbodavä­gen har stuckit ut jämfört med andra adresser i området, men tror att gatans plötsliga popularite­t kan bero på att en förening nyligen haft stambyte.

– Då är det en del som passar på att sälja. Det är också en av de adresserna där vi har sålt många lägenheter åt dödsbon och äldre som flyttar till hemmet. I många av föreningar­na har folk bott se- dan det byggdes på 1960-talet, säger Anna Wiklund.

Enligt henne pågår det ett generation­sskifte i området vilket leder till en ökad lägenhetsf­örsäljning.

– När generation­sskiftet kommit igång blir det en högre omsättning på lägenheter­na. De som flyttar in bor inte kvar lika länge som tidigare generation­er, säger Anna Wiklund.

Att Larsbodavä­gen stannar i Boolis söktopp även i år är hon tveksam till. Däremot tror Anna Wiklund att folk är intressera­de av att flytta till Farsta av flera anledninga­r.

– Farsta har ett väldigt bra centrum och är en knutpunkt för kollektivt­rafiken. Många föreningar har bra ekonomi och man får fortfarand­e förhålland­evis mycket för pengarna. Är man intressera­d av nyprodukti­on ska man hålla ögonen på Telestaden, där man planerar för 3000 nya bostäder under de kommande åren, säger hon.

Det är ett unikt område, som en liten riviera i Stockholm.

 ??  ?? … och hos Booli har Larsbodavä­gen klättrat på söktoppen.
… och hos Booli har Larsbodavä­gen klättrat på söktoppen.
 ??  ?? ATTRAKTIVT. Hornsbergs strand har gått om Birger Jarlsgatan vad gäller sökningar hos Hemnet…
ATTRAKTIVT. Hornsbergs strand har gått om Birger Jarlsgatan vad gäller sökningar hos Hemnet…

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden