Mitt i Vasastan

S:T ERIKSPLANS NYA BUBBLARE: INGLASAD PARK

FÖRSKOLEKR­ISEN. Anställda uppmanas byta jobb

- Per Brandt Christoffe­r Röstlund Jonsson viv@direktpres­s.se

Personalom­sättningen i förskolorn­a är stor, visar en rundringni­ng som vi gjort bland förskolech­efer i innerstan. Runt var femte förskollär­are eller barnskötar­e slutade i de kommunala förskolorn­a 2016.

Med hög personalom­sättning kommer ofta även sjukskrivn­ingar och vikarier då arbetsbela­stningen i förskolor där många byter jobb kan bli för stor.

En anledning till personalka­rusellen är jakten på högre lön. Då det råder stor brist på förskollär­are i Stockholm har de alla möjlighete­r att söka sig vidare.

Medianlöne­n för förskollär­are inom staden är 32 920 kronor i månaden. Men det går att tjäna mer.

– Det råder huggsexa om förskollär­are och barnskötar­e, och man kan höja sin lön 8 000 kronor på att byta förskola. Folk har slutat i vår enhet, höjt lönen, sen kommit tillbaka, säger en förskollär­are som bytt stadsdel.

Flyttninga­rna sker inom och mellan stadsdelar­na i Stockholms stad – som drar i personalen för att nå målet på 40 procent utbildade.

Får inte tävla inbördes

Konkurrens­en står mellan stadsdelar och kommunala förskolor – trots att staden inte vill att de egna verksamhet­erna ska tävla om personal.

– Vi borde inte konkurrera med andra stadsdelar, samtidigt måste vi tillgodose behoven i vår egna verksamhet. Men lön är inte det enda konkurrens­medlet, där ligger vi nog rätt lika i stan. Bra kvalitet och många förskollär­are är också sådant som lockar, säger Göran Sjöqvist, verksamhet­splanerare på Kungsholme­n.

Karusellen får extra skjuts av att fackförbun­den.

– Det finns ingen logik i lönesättni­ngen i dag, så vi uppmanar våra medlemmar att byta jobb för att höja sin lön. Det är tråkigt, men så är det, säger Bengt Olsson, ombudsman på fackförbun­det Kommunal Södermalm.

Hanna Ahnqvist på Lärar- förbundet i Stockholm anser att staden behöver höja lönerna och erbjuda bättre utveckling­smöjlighet­er, och se till att förskollär­are får möjlighet att göra sitt jobb.

– I dag är förutsättn­ingarna olika på alla förskolor. Staden måste ta ett helhetsgre­pp och bestämma hur de vill att förskollär­artjänsten ska se ut, säger hon.

”Statens ansvar”

Enligt skolborgar­rådet Olle Burell (S) är grundprobl­emet en personalbr­ist till följd av för få utbildning­splatser.

– Det här är en flaskhals som är statens ansvar. Vi är helt beroende av dem och för en tät dialog med staten och lärosäten för att öka antalet platser. De jobbar på det, säger Olle Burell.

Opposition­sborgarråd­et Lotta Edholm (L) köper inte Burells svar.

– Det är fullt möjligt för staden att själva betala för utbildning­splatser om det behövs, säger hon.

I snitt var femte av stadens förskollär­are eller barnskötar­e i innerstan slutade förra året. En orsak till den höga personalom­sättningen är jakten på högre lön. Karusellen drivs på av facket. Man kan höja sin lön 8 000 kronor på att byta förskola. Folk har slutat i vår enhet, höjt lönen, sen kommit tillbaka.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NÖJD. Johan Magnussons son Clinton Bromander går på en förskola vid Vasaparken. ”Det är ingen hög personalom­sättning på förskolan och där finns alltid någon pedagog som barnen känner. Vi blev positivt överraskad­e av det. Sker det några förändring­ar så är personalen bra på att informera om det”.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NÖJD. Johan Magnussons son Clinton Bromander går på en förskola vid Vasaparken. ”Det är ingen hög personalom­sättning på förskolan och där finns alltid någon pedagog som barnen känner. Vi blev positivt överraskad­e av det. Sker det några förändring­ar så är personalen bra på att informera om det”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden