Mitt i Vasastan

Nu kommer appen som ska få matsvinnet att minska

- Mimmi Epstein Ebba Rosencrant­z

Ica på Sveavägen ska börja sälja färdigmat, som riskerar att slängas, för halva priset.

I november lanserades ”maträddart­jänsten” Karma, en app där man kan köpa mat från restaurang­er, bagerier och matbutiker som annars riskerar att slängas. Maten köper man som hämtmat, direkt i appen, och eftersom det är mat som inte blivit såld så säljs den för halva priset. Nu är Ica Nära Sveavägen en av två Ica-butiker som är först ut att ansluta sig till appen.

– Jag fick frågan av Ica och Karma om vi ville vara pilotbutik och tyckte att det var en jättebra idé, säger Nessrin Ebrahim, butikschef.

De börjar med att sänka priset på färdigrätt­er som är på väg att passera bäst föredatum

– Men tanken är att det ska gälla hela vårt sortiment framöver. Vi har redan 306 följare i appen och kunderna tycker att det är skönt att maten tas tillvara på. Och de som jag har pratat med säger att maten smakar bra, säger Nessrin Ebrahim.

Enligt henne lockar er- bjudandet främst ungdomar och sedan den 6 mars när man anslöt sig till appen har 56 färdigrätt­er som annars hade slängts kunnat räddas.

– En dålig dag kan vi tvingas slänga tio färdiga sallader. Personalen är också glada att vi använder appen nu.

Ica är den första dagligvaru­aktören som ansluter sig till appen och tanken är att fler butiker ska följa efter.

 ?? FOTO: KARMA ?? FÖRST UT. Ica Nära Sveavägen och Ica Kvantum Liljeholme­n blir de första Ica-butikerna att ansluta sig till appen Karma för att minska sitt matsvinn.
FOTO: KARMA FÖRST UT. Ica Nära Sveavägen och Ica Kvantum Liljeholme­n blir de första Ica-butikerna att ansluta sig till appen Karma för att minska sitt matsvinn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden