Mitt i Vasastan

EFTER 60 ÅR – NU SÄLJS VALAND

Klassiska fiket byter ägare – på ett villkor…

- Mimmi Epstein

Klassikern som dragit stammisar till Surbrunnsg­atan sen 50-talet byter ägare. Kravet: allt ska bevaras.

– Vi har valt bort 95 procent av alla intressent­er, säger mäklaren.

Det har spelats in filmer och ätits småkakor på Valand sedan 1954 och har ägts av samma familj sedan dess. Men nu är det klassiska kaféet sålt.

Valand startades av Magdalena Åström och numera avlidne Stellan Åström och har sedan 2013 drivits av parets svärdotter. Nya ägaren är en stammis, berättar mäklaren Charbel Botros från Säker Förmedling.

– Andreas som är son till Stellan och Magdalena och som ägt Valand i många år kände att ”nu har vi gjort vårt”. Hela tiden har det handlat om att hitta någon som vill behålla det anrika stället och driva det vidare i samma anda, säger Charbel Botros.

Han berättar att många ville komma åt den anrika lokalen.

– Vi har valt bort 95 procent av alla intressent­er, folk har pratat om att starta bistro eller bar, men ägarens krav har varit att Valand ska bevaras som det är, säger Charbel Botros.

Inredning blir kvar…

Och nu har han hittat ”en väldigt seriös köpare”.

– Han bor ett stenkast från kaféet och är stammis där. Han känner personalen och vet vilka bakelser som går bäst. Han köper stället för att ingen annan ska lägga vantarna på det.

Ingenting i lokalen kommer att förändras, förutom att taket ska fräschas upp. All inredning och personal blir kvar.

…liksom grundaren

Det gäller även grundaren Magdalena Åström, 86, som fortfarand­e bakar kakor och jobbar i kaféet.

– Det är en ovanlig affär. Vi förmedlar väldigt många objekt och i nästan alla fall vill köparen gå in och ändra efter sitt tycke och smak, sätta sin egen prägel. Men i det här fallet är det tvärtom.

Valand låg ute på Blocket för 1 590 000 kronor, men vad slutpriset blev vill mäklaren inte kommentera. Avtal är skrivna. Nu ska Bolagsverk­et registrera de nya ägarna.

Vi har valt bort 95 procent av alla intressent­er, folk har pratat om att starta bistro eller bar, men ägarens krav har varit att Valand ska bevaras som det är.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? KLASSIKER. Valand på Surbrunnsg­atan är sin 50-talsstil trogen – och så ska det förbli.
FOTO: MAJA BRAND KLASSIKER. Valand på Surbrunnsg­atan är sin 50-talsstil trogen – och så ska det förbli.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden