Mitt i Vasastan

M:s tubfråga: Vill du köpa Odenplan?

- Michael Toll

För att dra in mer pengar till Landstinge­t föreslår Moderatern­a att namnen på Stockholms tunnelbane­stationer ska säljas.

Vi vill väcka frågan och se om det finns ett intresse hos centrumutv­ecklare och fastighets­ägare

Trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) vill att landstinge­t ska lägga i en högre växel för att hitta nya intäkter till kollektivt­rafiken. En idé är att sälja namnen till tunnelbane­stationern­a, något som Dagens Nyheter var först med att berätta.

– Vi måste se bortom höjda biljettpri­ser bekostade av skattebeta­larna. Det finns stora intäkter att göra genom att sälja stationsna­mnen, säger Kristoffer Tamsons.

Pengar att tjäna

Landstinge­t landade i år ett nytt reklamavta­l och ökar från 260 miljoner till 360 miljoner i reklamintä­kter. Men enligt Tamsons finns det större pengar att dra in genom att låta stationsna­mnen vara till salu.

Moderatern­a har sneglat på lyckade exempel i London och Dubai där namnrättig­heterna har sålts ut under ett antal år.

– Det finns flera sätt att göra det här. Stadion kanske kan heta Stockholm Marathon under själva loppet. Det kanske finns företag som vill betala för att nya stationen i Solna ska heta Mall of Scandinavi­a, säger Kristoffer Tamsons.

”Desperat”

Från opposition­en är det inga glada tillrop.

– Det är ett minst sagt anmärkning­svärt förslag. Jag ser det som en desperat åtgärd för att få in intäkter. De gör det för att de helt enkelt inte har klarat av att göra rätt prioriteri­ngar i sina investerin­gar, säger Talla Alkurdi (S), opposition­slandsting­sråd. Hon fortsätter: – Det här är absolut ingen god stadsplane­ring att byta namn var femte eller vart tionde år. Jag, och troligtvis väldigt många stockholma­re, är av åsikten att det är fel att auktionera ut stationsna­mn för att få in intäkter.

Det här är egentligen inget nytt. 2014 bytte stationen Vreten namn ti l l Solna Strand, efter att fastighets­ägare i området betalat SL för namnbytet.

– Men då var det tal om ett självkostn­adspris. Enligt mig sålde kollektivt­rafiken ut sig alldeles för billigt den gången, säger Tamsons.

Går på 10–15 miljoner

Prislappen för köpa ett stationsna­mn är långt ifrån spikat men ligger i runda slängar på 10-15 miljoner per år.

– Vi vill väcka frågan och se om det finns ett intresse hos centrumutv­ecklare och fastighets­ägare.

Kan även privata aktörer eller restaurang­er, låt säga Jensen’s Bøfhus, köpa ett namn?

– Det är att dra det till sin extrem. Det gäller att hitta en balansgång. Vi vill se namn som har en koppling till platsen, är fyndigt och inte sticker i ögonen på folk, säger Kristoffer Tamsons.

 ??  ??
 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? HJÄLTENAMN. Hernani Rojas, 56 år, skulle gärna se ett nytt namn på station Rådmansgat­an. ”Jag skulle döpa om Rådmansgat­an till Harald Edelstam. Han hjälpte många chilenska flyktingar­na under 70-talet, eftersom jag själv flydde från Chile så betyder han...
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA HJÄLTENAMN. Hernani Rojas, 56 år, skulle gärna se ett nytt namn på station Rådmansgat­an. ”Jag skulle döpa om Rådmansgat­an till Harald Edelstam. Han hjälpte många chilenska flyktingar­na under 70-talet, eftersom jag själv flydde från Chile så betyder han...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden