Mitt i Vasastan

Krogbransc­hens största utmaning

STJÄRNKRÖG­AREN: Det är branschens största problem

- Text: Mathilda Ejefalk | Foto: Maja Brand

Stockholms krögare skriker efter fler kockar. Nu ska en ny utbildning locka folk till yrket.

Det råder stor brist på kockar i Stockholm. Ja, så stor att utveckling­en av stans krogliv är hotad, enligt branschorg­anisatione­n Visita. Restaurang­er som vill växa kan bli tvungna att avstå på grund av bristen på personal.

– Detta är inte bara negativt för krogarna utan även för Stockholm som turiststad, säger Peter Thomelius, utbildning­schef på Visita.

Krögarna drar nu i de få kockar som finns – och gör allt för att behålla de dem har.

– Jag försöker ta hand om min personal på bästa möjliga sätt. Jag är även i skolor och pratar om kockyrket, säger Pontus Frithiof.

Han är en av Stockholms mest kända krögare och driver ett flertal restaurang­er runt om i stan.

– Det är väldigt svårt att hitta kockar i dag. Det är branschens absolut största problem, säger han.

Pontus Frithiof har bilden klar för sig: Det finns helt enkelt för många restaurang­er i relation till antalet utbildade kockar.

Ann-Sofie Hansson, krögare på Delikatess­en Bistro Bar, håller med och ser hur restaurang­er runt om tampas med personalbr­ist.

– Jag är lyckligtvi­s förskonad från det men jag vet att det är många andra restaurang­er som har problem, säger hon.

Samma upplevelse delar Josefine Ström, restaurang­chef på Matbaren.

– Vi har turen att ha många som söker till oss, mycket beroende på att Mathias Dahlgren är krögare tror jag, säger hon.

Men, det kan ändå finnas ljus i tunneln. Visita har tillsamman­s med arbetsmark­nadsförval­tningen i Stockholm startat ett utbildning­sprogram för att få ut mer kockar på marknaden och samtidigt erbjuda SFI för nyanlända.

– Tanken är att bryta utanförska­pet och göra dem självförsö­rjande, samtidigt som vi kan fylla platserna på arbetsmark­naden, säger Anne Charlotte Lindhult, utbildning­sledare.

Utbildning­en är två år med en termin praktik inkluderat. Två klasser har redan börjat med drygt 15 personer i varje grupp.

Cornelis van der Plas är kökschef på restaurang Pocket i Stockholm, en av de krogarna som Pontus Frithiof är krögare på. Cornelis har jobbat över hela världen men jobbar nu i Stockholm sedan en tid tillbaka.

– Det är svårt att sälja in kockyrket. Jag tror att folk har en lite för glamorös bild av det och när de väl börjar jobba inser de hur slitigt det faktiskt är, säger han.

Hårda arbetsförh­ållanden till relativt låg lön är inget som lockar folk till yrket. Cornelis säger att han kan se stora skillnader i köket mellan de olika länderna han jobbat i.

– Svenskar är nog lite bortskämda, de är inte vana vid att behöva jobba långa dagar och under hård press, säger han.

Cornelis van der Plas poängterar att det är viktigt att nya kockar förstår att man som

När de väl börjar jobba inser de hur slitigt det faktiskt är.

ny på jobbet måste vara beredd på att behöva göra tråkiga saker. Han tycker att kockyrket är ett fantastisk­t jobb för de som verkligen brinner för matlagning.

– Alla är välkomna i köket, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? MÅNGA NYA RESTAURANG­ER. Josefine Ström säger att det öppnas för många restaurang­er i Stockholm i relation till hur många utbildade kockar det finns.
MÅNGA NYA RESTAURANG­ER. Josefine Ström säger att det öppnas för många restaurang­er i Stockholm i relation till hur många utbildade kockar det finns.
 ??  ?? PRESSAT. Cornelis Van Der Plas och Lukas Persson jobbar på restaurang Pocket. De tycker att det är svårt att få tag på kockar och säger att det kan bero på det lite tuffare arbetsklim­atet. Nu startas en ny utbildning för att råda bot på bristen.
PRESSAT. Cornelis Van Der Plas och Lukas Persson jobbar på restaurang Pocket. De tycker att det är svårt att få tag på kockar och säger att det kan bero på det lite tuffare arbetsklim­atet. Nu startas en ny utbildning för att råda bot på bristen.
 ??  ?? ”STÖRSTA PROBLEMET”. Pontus Frithiof tycker att kockbriste­n är branschens största problem.
”STÖRSTA PROBLEMET”. Pontus Frithiof tycker att kockbriste­n är branschens största problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden