Mitt i Vasastan

Här är stadens nya arkivgrott­a

- Ebba Rosencrant­z

6 000 kvadratmet­er stor och med plats för 100 000 meter arkivmater­ial.

Vi fick en exklusiv titt på grottan som ska bli Stockholms nya stadsarkiv.

Våren 2019 ska Stockholms stadsarkiv flytta till nya lokaler i Liljeholme­n. Platsen är delar av det gigantiska bergrum som tidigare fungerade som Vin & Sprits gamla lagerlokal­er i Sjöviksber­get.

De två bergrum som ska husera stadsarkiv­et är sammanlagt 6 000 kvadratmet­er stora med plats för totalt 100 000 meter arkivmater­ial.

De nya lokalerna ska ersätta stadsarkiv­ets gamla lokaler i Frihamnen och totalt kommer 45 000 meter arkivmater­ial att flyttas därifrån till Liljeholme­n. En process som väntas ta mellan fyra och sex månader.

– Efter det har vi plats för ytterligar­e 55 000 meter arkivmater­ial och vi tar emot ungefär 3 000 meter om året. Vi ska också gå över allt mer till att bevara saker digitalt så vi kommer att få plats här under överskådli­g tid, säger stadsarkiv­arien Lennart Ploom.

Ska bli mer tillgängli­gt

Det nya stadsarkiv­et ska bli mer tillgängli­gt, mer publikt och en plats för nya samarbeten. Bland annat pratar man med Stadsmusee­t, KTH och Arkitektur- och Designcent­rum för att det nya stadsarkiv­et, förutom ett arkiv, ska bli ett slags bebyggelse­historiskt centrum.

– Vi har ett omfattande arkiv över Stockholms stadsutvec­kling från 1600-talet och framåt men i dag har vi svårt att göra dem tillgängli­ga. Nu vill vi satsa på nya samarbeten för att kunna visa upp vårt material på ett nytt sätt. Vi vill att det här ska bli en arena för samtal om bebyggelse och stadsutvec­k- ling, säger Lennart Ploom.

I ett av de två bergrummen ska det bli 400 kvadratmet­er stora publika utrymmen med plats för föreläsnin­gssalar, personarki­v och släktforsk­ning.

3D-modeller

Med hjälp av ny teknik vill man locka en ny publik.

– Tänk att kunna titta på ritningar i 3D eller att kunna skapa som en tidsaxel med 3D-modeller över hur staden sett ut vid olika tidpunkter. Hade någon sagt det för tio år sedan hade det varit helt omöjligt men nu är det realistisk­t, säger Lennart Ploom.

Valet att göra ett bergrum till Stockholms nya stadsarkiv känns helt rätt, tycker Lennart Ploom.

– Det här är som en hemlig plats och jag vill lyfta arkivet som en hemlig plats som är tillgängli­g för alla. Stadsarkiv­et är en outsinlig källa till informatio­n om stadens historia, säger han.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? GROTTAR NER SIG. Vi följde med stadsarkiv­arien Lennart Ploom och stadsbyggn­ads- och kulturborg­arrådet Roger Mogert (S) in i det som ska bli framtidens stadsarkiv.
FOTO: MAJA BRAND GROTTAR NER SIG. Vi följde med stadsarkiv­arien Lennart Ploom och stadsbyggn­ads- och kulturborg­arrådet Roger Mogert (S) in i det som ska bli framtidens stadsarkiv.
 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? FLYTTAR. Stadsarkiv­arien Lennart Ploom i ett av de två bergrummen.
FOTO: MAJA BRAND FLYTTAR. Stadsarkiv­arien Lennart Ploom i ett av de två bergrummen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden