Mitt i Vasastan

Ny tjänst visar var bussen är i realtid

- Andreas Jennische

Den släpptes i helgen och blev snabbt en snackis. Vi fick ett snack med en av personerna bakom den nya karttjänst­en som visar hur bussar, pendeltåg och båtar kör i realtid.

Det är det Stockholms­baserade företaget Veridict som ligger bakom den nya karttjänst­en livemap24.com som använder öppen trafikdata för att kunna visa hur olika kollektiva färdmedel rör sig i världen.

Tjänsten släpptes i helgen och har fått många att komma på sig själva med att maniskt följa hur buss 55, 613 eller kanske grön linje västerut rör sig framåt på en karta.

– Det man ser är kollektivt­rafik från hela världen. Primärt på buss och spårvagn men även tunnelbana och pendeltåg. Fjärr t åg kommer in mer och mer och vissa flyg går också att se, säger Enligt Alexander Seward, vd på Veridict till Vi i Vasastan.

Alexander Seward med kolleger arbetar i första hand med det som kallas ITS (intelligen­ta transports­ystem) och AI (artificiel­l intelligen­s) och karttjänst­en kan beskrivas som ett sätt för företaget att visa upp sig.

Kvaliteten på datan varierar beroende på land och stad. Den från SL håller hög kvalitet och enligt Seward kommer Stockholms­delen att bli ännu bättre.

Vad är ert mål med det här?

– Vi ser att det går att göra informatio­n om kollektivt­rafik mer lättillgän­glig. När du söker efter kollektivt­rafik i dag behöver du många gånger knappa in lika många val som vid en flygresa. Det vi vill göra är att ge världen ett gränssnitt för enkelt resande som du kan känna igen dig i, även om du saknar lokalkänne­dom, säger Alexander Seward.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden