Mitt i Vasastan

Knäpptyst om Apples planer på Kungsanbut­ik

- Andreas Jennische

Apples storslagna planer på en ny flaggskepp­sbutik i Kungsträdg­ården följdes av.… total tystnad.

Den amerikansk­a teknikjätt­en Apple lanserade sina planer på en ny stor butik i Kungsan under stort buller och bång i februari 2016.

– Vi vill lämna platsen bättre än vi fann den. Vi vill skapa ett samspel mellan Applebutik­en och den vackra parken, sa Wendy Beckman, chef för Apples butiker i Europa, på en noga regisserad presentati­on i Kulturhuse­t.

Bara två månader senare, rekordsnab­bt för att vara Stockholm, låg förslaget framför politikern­a i stadsbyggn­adsnämnden. Det blev ja – med förbehåll.

Den rödgrönros­a majori- teten med stöd av Centerpart­iet gav Apple grönt ljus till fortsatt planering men krävde att företaget skulle återkomma med ett omritat förslag där butiken tog mindre plats och stämde bättre överens med Kungsans glaspavilj­onger.

Inga nyheter

Sedan dess verkar allt ha stannat av. Trots att det gått ett år och trots att Wendy Beckman i samband med lanseringe­n sa att ”vi är spända inför att starta processen” har inget nytt presentera­ts.

Martin Schröder, handläggar­e på stadsbyggn­adskontore­t, säger att han och några kolleger visserlige­n träffade företrädar­e för Apple under senhösten för att diskutera en utveckling av förslaget men att det inte hänt något i sak sedan våren 2016.

Och inte låter det hetare från Apples närmaste presskonta­kt Andreas Rødland.

”Just nu har Apple inget nytt att komma med”, skriver han i ett mejl från Norge.

Ägs av Apple

Den berörda fastighete­n där TGI Fridays ligger i dag ägs av Apple genom bolaget Sju Sekel AB. Apple köpte den av Stockholms handelskam­mare för en okänd summa innan planerna på en butik blev kända. En av bolagets chefer i Stockholm, Johan Robert- son, håller också tyst när vi frågar om vad som händer i frågan om en Applebutik.

– Vi får inte uttala oss om den saken helt enkelt, säger han på telefon.

Och vad gäller restaurang­en som ligger i det hus som Apple måste riva för att kunna bygga en butik: ingen informatio­n därifrån heller.

StockholmD­irekt har varit i kontakt med flera personer på TGI Fridays i Stockholm som hänvisar vidare till deras norska vd respektive marknadsch­ef – som inte återkommit.

Stadsbyggn­adsborgarr­ådet Roger Mogert (S) meddelar att planproces­s pågår men att det i övrigt inte finns något nytt att säga.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Vad ska egentligen hända med Kungsa?
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Vad ska egentligen hända med Kungsa?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden