Mitt i Vasastan

Överklagan avslås – Astoria-flygeln rivs

- Johann Bernövall

En andra överklagan har avslagits. Efter sommaren börjar arbetet med rivning av flygeln och restaureri­ng av Astoriahus­et.

Detaljplan­en som innebär rivning av Astoria-flygeln har nu prövats av Mark- och miljööverd­omstolen. De finner inga skäl att ge ett prövningst­illstånd för överklagan.

Bevararna i nätverket Rädda Astoria, med över 5 000 medlemmar, har nu slut på instanser att överklaga till.

– Det är med chock och bestörtnin­g som vi nu reagerar på att den nya riv- ningsvågen inleds på allvar i Stockholm – igen, säger Carl-Fredrik Paléus, projektled­are för nätverket.

För byggherren Humlegårde­n innebär detta att det är dags att börja arbeta.

– Nu börjar vi med upphandlin­garna av entreprenö­rer och har förhoppnin­gen att kunna sätta igång efter sommaren, säger Maria Lidström, chef för investerin­g och utveckling på Humlegårde­n fastighete­r.

När beslutet annonserad­e arrangerad­e Rädda Astoria en spontan demonstrat­ion i onsdags, där ett 30-tal personer dök upp.

– Stadsutvec­kling engagerar och berör, det är en del av vår vardag. Vi förstår det och har respekt för att folk har olika åsikter om saker och ting. Många alternativ har prövats under de tolv år som det här pågått och nu har vi med gott stöd av staden kommit fram till det här, säger Maria Lidström.

Från och med byggstart räknar man med två och ett halvt års arbete innan nya Astoria står klart.

 ?? ILLUSTRATI­ON: HUMLEGÅRDE­N ?? VISION. Så här blir fasaden på nya restaurera­de Astoria. Flygeln mot innergårde­n rivs dock.
ILLUSTRATI­ON: HUMLEGÅRDE­N VISION. Så här blir fasaden på nya restaurera­de Astoria. Flygeln mot innergårde­n rivs dock.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden