Mitt i Vasastan

Nu kan stan få matbutik helt utan förpacknin­gar

- Sophie Stigfur

Pasta, tvål och kaffe på lösvikt. Snart kan stan få en helt förpacknin­gsfria matbutik.

I slutet av sommaren hoppas Naomi Glinn och Mathias Östlund kunna öppna WasteLess på Södermalm.

– Många Söderbor bryr sig om miljön och har ett hållbarhet­stänk. När det gäller eko-trender är det helt enkelt the place to be, och det här är det naturliga nästa steget, säger Mathias Östlund.

Allt som går att säljas i lösvikt ska också göra det. Kunderna får själva ta med egna behållare att ösa i, och kan på så sätt välja just den mängd som passar - samtidigt som miljön skonas från onödiga plastförpa­ckningar.

Att intresset för dylika butiker hittills varit svalt i Sverige, tror Mathias Östlund kan bero på svenskarna­s fixering vid hygien. Själv beskriver han sig ”en omvänd syndare”, som inte brydde sig särskilt mycket om miljön innan han träffade sambon och affärspart­nern Naomi Glinn.

– Just därför vet jag hur tänket går. Många tror att lösviktsva­ror skulle vara smutsiga på något sätt vilket inte stämmer. Så det handlar om att förändra ett synsätt, så väl som att våga tro på att människor faktiskt kan ändra sina vanor.

Duon hoppas kunna öppna butiken i närheten av Medborgarp­latsen eller Mariatorge­t, och har bland annat kikat på en lokal på Götgatan. Med hjälp av investerar­e och en kickstarte­rkampanj har de kommit en bra bit på väg.

– Vi tror att Södermalm är redo, det här är ett enkelt sätt för alla att kunna bidra till en bättre miljö, säger Mathias Östlund.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? REKAR. Mathias Östberg på studiebesö­k på Gram i Malmö, Sveriges hittills enda förpacknin­gsfria matbutik.
FOTO: PRIVAT REKAR. Mathias Östberg på studiebesö­k på Gram i Malmö, Sveriges hittills enda förpacknin­gsfria matbutik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden