Mitt i Vasastan

Här är skolorna som går back

- Patrik Wirén

Stockholms kommunala grundskolo­r går back, enligt en färsk rapport. Närmare 50 skolor måste nu presentera en plan för hur de ska hantera underskott­et.

Enligt kvartalsra­pporten från Utbildning­sförvaltni­ngen redovisar stadens kommunala grundskolo­r ett underskott på 53,9 miljoner under årets fyra första månader. Prognosen för 2017 visar ett underskott på hela 121,5 miljoner, vilket är en markant försämring jämfört med förra året. Enligt Lotta Edholm (L) finns det en stor risk för nedskärnin­gar redan under hösten.

– Det är bara så man kan tolka det. En rektor kan bara öka intäkterna med ett ökat antal elever eller genom att skära ned på personalko­stna- der, säger hon och tillägger att detta är ett direkt resultat av att socialdemo­kraterna inte satsat tillräckli­gt på skolan.

Ingen anledning till oro

Stockholms skolborgar­råd Olle Burell (S) ser dock ingen anledning till oro. Det är en uppfattnin­g som han delar med Malin Eriksson, avdelnings­chef på Utbildning­sförvaltni­ngen, och Annika Holmgren, rektor på Bagarmosse­n Brotorp skolor. De flesta skolorna har upparbetad­e resultatfo­nder som ska användas för att kunna parera över- och underskott mellan åren, vilket innebär att läget är under kontroll. Åtminstone på kort sikt.

– Situatione­n är inte så jätteallva­rlig, med tanke på att det fortfarand­e finns 245 miljoner kvar i resultatfo­nder som ännu inte plockats ut. Det finns totalt sett mycket pengar kvar i grundskola­n, konstatera­r Malin Eriksson, som inte fått några signaler om att lärare måste sluta på grund av dålig ekonomi.

Men att närmare 50 skolor ska lämna in en åtgärdspla­n är väl ändå alarmerand­e?

– Inte alls. Det är helt normal ekonomisk styrning. Det är viktigt att skolorna har kontroll över sin ekonomi, därför tas åtgärdspla­ner fram och följs upp. Det tyder bara på att vi vill ha god kontroll på vår skattefina­nsierade skolverksa­mhet.

Störst underskott

Den skola som uppvisar störst budgetunde­rskott är Bagarmosse­n Brotorp skolor som gick back hela 4 120 000 kronor medan de 2016 hade ett överskott på 4 307 000 kronor. Rektorn Annika Holmgren säger att deras resultat påverkats av ett rejält förändrat elevunderl­ag som gett ett minskat socioekono­miskt bidrag. Att höjningen av skolpengen är den lägsta på tolv år har också haft betydelse.

– I år har vi pengar i fonden som vi kan använda, men om det blir likadant nästa år måste vi börja göra någonting redan nu. Vi ser till exempel över vår personaltä­thet, som i dag är ganska hög. Vi kanske kan ha egna vikarier istället för att ta in från dyra pooler. Men vi behöver inte varsla någon personal, det är absolut inte aktuellt.

Buffert som kompensera­r

Stockholms skolborgar­råd Olle Burell (S) tycker att opposition­en hetsar upp sig över saker som inte är något problem.

– Vi har ökade kostnader i Stockholm, men samtidigt har vi buffertar som gör att vi kan kompensera underskott och se till så att vi håller budget.

Kommer ni att genomföra en större höjning av skolpengen nästa år?

– Vi kommer fortsätta satsa på skolan och förskolan.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN, MIKAEL ANDERSSON ?? UNDERSKOTT. Stockholms kommunala grundskolo­r går back, enligt en rapport från Utbildning­sförvaltni­ngen.
FOTO: YLVA BERGMAN, MIKAEL ANDERSSON UNDERSKOTT. Stockholms kommunala grundskolo­r går back, enligt en rapport från Utbildning­sförvaltni­ngen.
 ?? FOTO: JESPER FRISK ?? VARNAR. Lotta Edholm (L) varnar för neddragnin­gar redan i höst.
FOTO: JESPER FRISK VARNAR. Lotta Edholm (L) varnar för neddragnin­gar redan i höst.
 ??  ?? Södermalms­skolan: -1 671 000 kr.
Södermalms­skolan: -1 671 000 kr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden