Mitt i Vasastan

Stal elevers nycklar för att göra inbrott

”Skolor är det inte alltid så bra kontroll på.”

- Per Brandt Ebba Rosencrant­z

I slutet på april gick polisen ut på sin hemsida och varnade för att det förekommit ovanligt många inbrott där gärningsmä­nnen använt sig av stulna nycklar för att ta sig in.

Bara under årets första månader hade 15 inbrott skett där polisen starkt misstänker att gärningsmä­nnen använt sig av stulna nycklar.

– Nycklarna hade stulits från olika ställen, bland annat från skolor, säger Fredrik Wiggerud, brottssamo­rdnare på polisen i City.

På flera skolor i Söderort har liknande nyckelstöl­der med påföljande inbrott gjorts den senaste tiden. Efter att ha varnat upplevde polisen att skolinbrot­ten försvann. Men nyligen hände det igen. Den här gången i innerstan. Flera nycklar stals på Kungsholme­ns grundskola med två inbrott i hemmen som följd.

Nu har polisen skickat ut uppmaninga­r internt om att håll koll på anmälninga­r av liknande stölder och vill få ut informatio­n kring hur man kan förebygga liknande stölder.

Att nyckelstöl­derna skett på just skolor är ingen tillfällig­het, menar han.

– Det är lite svårt för en tjuv att ta sig in på till exempel en arbetsplat­s, men på skolor är det inte alltid så bra kontroll på vilka som rör sig. Vi uppmanar lärare att titta lite extra på skolorna efter personer som inte har rätt att vara där, säger Fredrik Wiggerud.

Har vidtagit åtgärder

Enligt Elisabeth Ollas Paulsson, rektor på Kungsholme­ns grundskola, har skolan sett över sina rutiner sedan inbrottet.

– Vi har ett skalskydd med kod men nu var det en dörr som stod på glänt. Vi har säkrat upp en utrymnings­väg och även ytterligar­e kod på en dörr. Dessutom har vi sagt åt alla att vara observanta, säger hon.

Enligt henne har skolan vid skolstart informerat att eleverna inte ska ha värdesaker med sig och att nycklar får man antingen ha i omklädning­srummen som ska vara låsta eller ta med sig in i lektionssa­len.

Föräldrar kritiska

Från föräldrahå­ll har skolan fått kritik för att det inte gått ut någon informatio­n om inbrotten.

– Vi har självklart informerat alla de drabbade. Vi har hanterat det internt och säkrat upp rutinerna. Jag tar till mig de synpunkter­na och visst går det att informera mera, men vi har gjort en bedömning i samråd med polisen med hur vi ska agera. I fredags träffade jag föräldrarå­det och redogjorde för vad som är gjort. Minnesante­ckningarna från det mötet kommer gå ut till alla föräldrar i veckan, säger Elisabeth Ollas Paulsson.

Vi uppmanar lärare att titta lite extra på skolorna efter personer som inte har rätt att vara där.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TILLFÄLLET GÖR TJUVEN. Det är ingen tillfällig­het att det skett nyckelstöl­der på just skolor. ”På skolor är det inte alltid så bra kontroll på vilka som rör sig”, säger Fredrik Wiggerud, brottssamo­rdnare på polisen i City.
FOTO: MOSTPHOTOS TILLFÄLLET GÖR TJUVEN. Det är ingen tillfällig­het att det skett nyckelstöl­der på just skolor. ”På skolor är det inte alltid så bra kontroll på vilka som rör sig”, säger Fredrik Wiggerud, brottssamo­rdnare på polisen i City.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden