Mitt i Vasastan

Forskare plagierade student

TOG ÖVER. Fick 1,5 miljoner kronor i forsknings­medel: ”Uppenbart att det gått fel till”

- Sophie Stigfur

”För lökig” ansökan. Det var forskarens förklaring till varför studenten inte fick doktorandt­jänsten. Sedan satte forskaren sitt eget namn på samma projektbes­krivning – och fick 1,5 miljoner kronor i forsknings­medel.

Det är under hösten 2015 som Lisbeth Jonsson beslutar sig för att söka doktorandu­tbildninge­n på Stockholms universite­t (SU). För att komma in krävs det att man har en handledare, så Lisbeth kontaktar en lärare på SU som tidigare forskat inom samma ämne. De två träffas tre gånger. Vid ett tillfälle får hon feedback på sin projektans­ökan via mejl från forskaren.

Lisbeth beslutar också att söka forsknings­medel från Konkurrens­verket för projektet. I svart text avtecknar sig författarn­amnet tydligt på framsidan av projektbes­krivningen som hon postar: Lisbeth Jonsson, våren 2016.

Men eftersom Lisbeth inte är antagen som doktorand ännu, ett villkor för att kunna få pengarna, skrivs forskaren som huvudsökan­de och Lisbeth som projektdel­tagare på den tillhörand­e blanketten. En formalitet som ska visa sig få ödesdigra konsekvens­er.

Några månader senare, i juni, kommer beskedet. Lisbeth har inte fått doktorandt­jänsten. Senare samma dag, dimper ytterligar­e ett mejl ned i inkorgen. Denna gång från forskaren.

”Jag har pratat med ansvarig för din ansökan och han menade att din ansökan var ”lökig”, inte hade en bra forsknings­fråga och helt enkelt inte var akademisk. Jag var tvungen att ringa Konkurrens­verket och meddela det här. De ville då att jag skulle genomföra projektet istället, eftersom pengarna annars skulle vara förlorade för den här forskninge­n. Jag tackade ja under omständigh­eterna och kommer alltså själv genomföra projektet”.

Berättade inte sanningen

Chocken var total, förklarar Lisbeth. Men forskaren talade inte sanning.

En månad tidigare hade forska- ren nämligen stött på en universite­tskollega i korridorer­na på SU, som meddelat att Lisbeths ansökan var ”för lökig” och att hon inte skulle antas till utbildning­en. Trots att beslutet inte var officiellt kontaktade forskaren då handläggar­en på Konkurrens­verket, en person hon arbetat tillsamman­s med tidigare, och berättade hur det låg till. Enligt forskaren föreslog handläggar­en att KKV kunde bevilja henne medlen istället: ”om du skriver om ansökan och tar bort Lisbeth”.

Forskaren tog initiative­t

Mejlkorres­pondens mellan handläggar­en och forskaren visar tydligt vems initiative­t var: ”Om jag fick ta över projektet skulle forskninge­n bedrivas på en högre nivå”, stod det att läsa i forskarens pitch.

Konkurrens­verket kontaktade aldrig Lisbeth. I stället beslutade myndighete­n att forskaren själv fick söka med samma projekt, så länge ansökan reviderade­s.

När forskaren så på nytt skickade in projektbes­krivningen, som senare bedömts vara identisk med den första – förutom den lilla detaljen att Lisbeths namn tagits bort – beviljades forskaren 1,5 miljoner kronor.

Lisbeth hade fortfarand­e ingen aning om vad som pågick. Inte förrän en vecka senare, när forskarens besked lyste vitt på skärmen: hon hade tagit över, och hade redan fått pengar.

– Det var ju så uppenbart att det gått fel till, jag hoppades såklart att det skulle gå att ställa tillrätta, säger Lisbeth.

Men det gick inte, enligt Konkurrens­verket. Forskaren står som huvudsökan­de och det är därmed upp till henne vad hon vill göra med ansökan.

När Lisbeth undrar hur de kunnat förbise att hennes namn tagits bort från projektbes­krivningen, är svaret att forskaren ”försäkrat” att den ursprungli­ga texten varit skriven av de två tillsamman­s, och bygger på forskarens egna idéer.

Har anmält till JO

Lisbeth har anmält Konkurrens­verket såväl som forskaren till Justitieom­budsmannen (JO). I samband med anmälan startade Etiska rådet på Stockholms universite­t en egen utredning, som i februari i år slog fast att forskaren har gjort sig skyldig till oredlighet i forskning.

Under utredninge­n drog forskaren tillbaka sin ansökan, och avstod därmed också från pengarna.

I ett yttrande skriver forskaren att projektet från början grundats på hennes idéer, att det viktiga inte är vem som skrivit vad utan själva idéerna och att hon därför inte gjort sig skyldig till plagiat: ”möjligen har jag gjort mig skyldig till att vara dum nog att försöka hjälpa en person som inte klarade av att uppfylla mina förväntnin­gar och som sedan menade att jag var ansvarig för hennes misslyckan­de”.

En förklaring som Etiska rådet inte köper. Forskaren har nu överklagat beslutet till Centrala etikprövni­ngsnämnden. Om Centrala etikprövni­ngsnämnden kommer fram till samma beslut som Etiska rådet, kan forskaren få en varning – eller avskedas.

– Jag är glad att universite­tet och JO har tagit det på allvar, men det behövs strategier för att undvika att det händer igen, säger Lisbeth Jonsson.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ”UPPSÅTLIGT PLAGIAT”. Så lyder domen från Etiska rådet på Stockholms Universite­t. Forskaren riskerar nu att få sparken.
FOTO: MOSTPHOTOS ”UPPSÅTLIGT PLAGIAT”. Så lyder domen från Etiska rådet på Stockholms Universite­t. Forskaren riskerar nu att få sparken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden