Mitt i Vasastan

”Det är tomt på torget utan Frasse”

- Mimmi Epstein

Östermalms­torg är sig inte likt.

För tre veckor sedan gick Kurt ”Frasse” Franzon ur tiden och det är många som kommer att sakna honom.

– Det känns som att han var pappa till alla här, säger torghandla­ren Ibrahim El Amiri.

För de som arbetar på Östermalms­torg var Kurt ”Frasse” Franzon, eller ”pappa” som han kallades av torghandla­rna, ett välkänt ansikte.

Det gick inte en dag utan att han tog minst en sväng på torget. Från lägenheten, med utsikt över torget, kunde hans fru se honom, berättar sonen Gösta Franzon.

– Han fick inte röka för mamma men hon kunde ringa och säga ”röker du?”. ”Nej, det är grabbarna bredvid” svarade han då, säger Gösta Franzon.

Jobbade tillsamman­s

Paul Forsell, major i Frälsnings­armén, brukade samla in mat till behövande när Östermalms­hallen stängde på kvällen. Och Frasse hjälpte honom.

I 23 år volontärar­betade de tillsamman­s på Östermalms­torg.

– Han var omtänksam och positiv och hjälpte alla som behövde hjälp, säger Paul Forsell.

”Betydde jättemycke­t”

Torghandla­rna minns ”sin pappa” med glädje.

– Han betydde jättemycke­t för mig. Om jag behövde hjälp att bära något tvekade han inte, man kunde alltid ringa honom och om jag hade mycket att ta hem skjutsade han mig hem i sin bil. Och så lärde han mig svenska språket. Det känns som att han var pappa till alla här, säger Ibrahim El Amiri.

Torghandla­ren Ola Jansson kände Frasse väl och vittnar med flera om att han var ”ett med Östermalms­torg”. Miliani Moudjar håller med:

– När det var skräpigt på torget städade han och han var här och åt frukost med oss varje morgon. Sen kom han ner på dagen och på kvällen.

Fredag varje dag

Ett av Frasses stående skämt var ”det är fredag i dag”.

– Han sa det oavsett vilken dag det var. Han skojade med alla, unga, gamla, säger Ibrahim El Amiri.

– Det är tomt här nu. Ingen som mött honom kan glömma honom.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? MINNS. Torghandla­ren Ibrahim El Amiri gör iordning en bukett samtidigt som han berättar minnen från Frasse, eller som han säger själv: pappa. På bilden till höger är Kurt ”Frasse” Franzon, även kallad ”pappa”.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN MINNS. Torghandla­ren Ibrahim El Amiri gör iordning en bukett samtidigt som han berättar minnen från Frasse, eller som han säger själv: pappa. På bilden till höger är Kurt ”Frasse” Franzon, även kallad ”pappa”.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ”FRASSE”. För tre veckor sedan gick Kurt ”Frasse” Franzon ur tiden och det är många som kommer att sakna honom.
FOTO: PRIVAT ”FRASSE”. För tre veckor sedan gick Kurt ”Frasse” Franzon ur tiden och det är många som kommer att sakna honom.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden