Mitt i Vasastan

Bluffinsam­lingar för döva lurar till sig pengar på stan

Bluffinsam­lingar för döva är enligt polisen ett återkomman­de vårtecken. Nu har de kommit till Stockholm.

- Sofia White

Ett återkomman­de fenomen på vårkanten är enligt polisen bluffinsam­lingar för döva. I förra veckan rapportera­des ett misstänkt bedrägerif­örsök i Vällingby centrum.

– Jag hade varit och handlat lite käk, när en tjej i 25års åldern kom emot mig. Hon sa att hon samlade in namnunders­krifter för att bygga ett centrum för döva i Vällingby, säger kvinnan som bor i Vällingby.

Händelsen, som är polis- anmäld, inträffade på torget vid fyratiden på onsdagen. Kvinnan, som donerade en tjugolapp, fattade sen misstankar, eftersom det inte fanns någon informatio­n eller kontaktupp­gifter till personerna bakom insamlinge­n.

Hon frågade andra i en lokal Facebook-grupp och fick en länk till Sveriges dövas riksförbun­d som tidigare gått ut med en varning för de falska insamlinga­rna.

Polisens nationella bedrägeric­entrum har fått in flera liknande fall under den senaste tiden.

– De här personerna brukar dyka upp samtidigt och använder snarlika lappar, så det går inte att utesluta att det rör sig om en liga, säger Jan Olsson som är förundersö­kningsleda­re på polisens nationella bedrägeric­entrum.

Sveriges dövas riksförbun­d fick kännedom om bedrägerie­rna 2013.

– För oss har de blivit som ett tråkigt vårtecken. Vi får flera mejl och samtal om dem varje vecka. Vi har en seriös insamlings­verksamhet, genom ett 90-konto. Dessa bedrägerie­r har medfört att osäkerhete­n om vilken insamling som är seriös eller inte, säger Jenny Ek, kommunikat­ionsansvar­ig på SDR.

 ?? FOTO: SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUN­D ?? SÅ HÄR KAN DET SE UT. Sverige dövas riksförbun­d varnar allmänhete­n för bluffinsam­lingar.
FOTO: SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUN­D SÅ HÄR KAN DET SE UT. Sverige dövas riksförbun­d varnar allmänhete­n för bluffinsam­lingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden