Mitt i Vasastan

Festivalup­pdrag: rädda världen

De ska stoppa undergånge­n med rock och forskning

- Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson

Kan Bob Hund rocka för miljön? Ja, tydligen. Stockholm får i sommar en ny festival som vill förena musik med hållbar vetenskap. Och snacka live med rymden.

Festivalen heter The Stockholm Act, äger rum i augusti och ska väcka medvetenhe­t för en miljömässi­g hållbar utveckling, lokalt som globalt. Det blir en fusion av kultur och vetenskap.

– Det är så mycket domedag. Vi vill tvätta bort gå i aska-stämpeln och visa att det är roligt och meningsful­lt att bry sig. Hållbarhet­srörelsen är inte bara en gräsrotsgr­ej, säger Anna Emmelin, en av de ansvariga bakom festivalen.

Tusen av världens ledande miljöforsk­are och andra smarta miljömänni­skor ska hålla låda dagtid, sedan ska det rockas kvällstid. Förutom basen Kulturhuse­t kommer bland annat Fotografis­ka, Nordiska museet, Bergwallha­llen och Bagarmosse­n folkets hus att användas. Klara artister är än så länge Bob Hund och

José Gonzalez. Man siktar på att landa med ett tiotal kända artister, merparten svenska.

– Men sedan är Billy Bragg i Eskilstuna under den tiden, han kanske vill spela hos oss? Och Patti Smith är på Gröna Lund, hon kanske vill snacka med en politiker inför publik, visionerar artistansv­arige Jonas Fläckerud.

Vill svanmärka Bob Hund

Vem som helst får inte lira. Det ska vara engagerade artister som bryr sig om miljön. Där lyfter de festivalan­svariga just Bob Hund och bandets sångare Thomas Öberg som ett lysande exempel. Bland annat kämpar han för att Bob Hund ska få miljömärka­s med Svanen.

Det skissas även på att involvera restaurang­er, där människor ska kunna sätta sig ner och spontant ta en öl med en känd miljöforsk­are. Och det arbetas hårt för att få till ett samtal med en italiensk astronaut ute i rymden – ett ”space talk” – som ska tonsättas med en konsert inför publik. Det är för att prata om det som kallas overview-effekt: att astronaute­r blir ”kära i jorden” när de ser den från ovan.

– Ja, det skulle ge lite ”Armageddon”-känsla. Problemet är att han är själv där uppe, så han är både forskare och vaktmästar­e. Händer det något, som att toan går sönder, medan vi snackar, så måste han fixa det, säger Jonas Fläckerud. Arrangörer­na säger att det socialt hållbara är viktigt, att människor behöver mötas. Politiker, forskare från alla fält och närings- livet ska interagera med varandra och vanligt folk, och inramninge­n med kultur och musik ska ge en ”jäkla massa kraft” till alla.

”Släpp Trump i två sekunder”

Det handlar om att ”släppa Trump i två sekunder och fatta att det sker otroliga framsteg inom hållbarhet”.

Vad säger ni till de som tycker att engagemang är töntigt och bara handlar om att visa upp sig som god?

– Om man tror att man är god som gillar hållbarhet är man ute och cyklar, det handlar inte om det. Transforma­tion, att förändra samhället för att undvika en framtida miljökolla­ps, det svider. Det är ingen räkmacka, säger Anna Emmelin.

– Vi är naiva realister. Det är möjligt att rädda världen, så det är värt ett försök. Om någon tycker att det är töntigt, tja, då får de göra det. Men vad är då coolt, undrar Jonas Fläckerud.

Vi är naiva realister. Det är möjligt att rädda världen, så det är värt ett försök. Om någon tycker att det är töntigt, tja, då får de göra det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden