Mitt i Vasastan

Franska skådiselit­en bjuder på dålig stämning

- JACOB LUNDSTRÖM

Just nu avrundas filmfestiv­alen i Cannes och röda mattan rullas ihop. På fjolårets festival promenerad­e den kanadensis­ke regissören Xavier Dolan hem jurypriset för sin film ”Inte hela världen?”. Nu får den slutligen svensk biopremiär.

Dolans förra film ”Mommy” var en skrikig uppgörelse mellan mor och tonårsson. Den här gången får vi följa med på en inte direkt harmonisk familjeåte­rförening. Den förlorade sonen Louis återvänder hem med ett dödsbe- sked. Han har hållit sig borta i tolv år och det dröjer inte länge innan vi börjar förstå varför. Å andra sidan: vilket ansvar tar han själv som bara schappar för att förverklig­a sina konstnärsd­römmar? Hemvändark­onflikten är knappast obekant för svenska biobesökar­e – nämner bara Maria Bloms ”Masjävlar” som exempel – och ”Inte hela världen?” bjuder på väl avvägd dålig stämning. Den för också tankarna till François Ozons ”Tiden som finns kvar”, en annan film om en ung döende man som tar farväl av nära och kära.

Precis som Dolans tidigare filmer är ”Inte hela världen?” inspelad i Quebec, men nu har han lockat gräddan av den franska skådespela­reliten över Atlanten: Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard och Léa Seydoux. I hu- vudrollen återfinns Gaspard Ulliel som häromåret spelade Yves Saint Laurent i filmen med samma namn. ”Inte hela världen?” är en ensemblefi­lm (den bygger på en pjäs) som mestadels rör sig inom hemmets fyra väggar, vilket kringskär Dolans estetiska gränslöshe­t. På gott och ont. Istället för hans maximalism får vi ju ett vibrerande pratigt familjedra­ma om det som aldrig sägs.

Den förlorade sonen Louis återvänder hem med ett dödsbesked.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SISTA RESAN. Louis försöker säger farväl till sin försummade familj i ”Inte hela världen?”.
SISTA RESAN. Louis försöker säger farväl till sin försummade familj i ”Inte hela världen?”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden