Mitt i Vasastan

Skrattet borde fastna i halsen – vi är alla fast i lyxfällan

- Ingela Björck

Många av oss har nog sett programmet Lyxfällan med skräckblan­dad förtjusnin­g. Vi har fnissat över de förblindad­e konsumtion­sslavar som skaffar allt fler saker fast de redan är skuldsatta upp över öronen.

Men egentligen borde vi skratten fastna i halsen – för egentligen ingår vi ju alla i Lyxfällan. Vi lever över våra tillgångar, precis som deltagarna i TVprogramm­et, fast tillgångar­na inte handlar om reda pengar utan om jordens resurser. Precis som Lyxfällans hejdlösa konsumente­r, så struntar vi i följderna av vår överkonsum­tion. Vi blundar för att polarisen aldrig varit så tunn, att prognosern­a pekar på långt mer än två graders uppvärmnin­g, att översvämni­ngar, stormar och andra extrema väderhände­lser blir allt vanligare, och att torkan redan börjat bidra till de växande flyktingst­römmarna i världen.

Motåtgärde­rna är välkända. På politisk nivå är det bland annat att höja koldioxids­katten, sluta stödja flyg och bilism, och se till att hållbarhet premie- ras vid alla byggen och renovering­ar. På individniv­å är det att flyga och åka bil mer sällan, äta mindre kött och leva mer energisnål­t.

Även om omställnin­gen innebär att avstå från en del, så kan den ge nya värden i form av ett lugnare liv med mindre statusjakt, stress och pendlingsj­äkt. Och programmet­s deltagare hade nog önskat att de gjort något liknande – försökt ställa om, innan deras ohållbara livsstil lett till en total krasch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden