Mitt i Vasastan

Spejsat värre: Snack från rymden ska få oss att prata hållbarhet

-

Snart skickas en italiensk astronaut upp i rymden. I augusti är han i Stockholm för att prata – via länk. Det ska få oss på jorden att tänka mer hållbart.

– Samtalet ska kretsa kring ”The Overview Effect” - den överväldig­ande upplevelse en astronaut kan få av att se jorden från ovan. Vi hoppas att samtalet kan skapa insikt hos människor utan att behöva skicka upp dem i rymden. Att vi ska se vilken fantastisk jord vi har och förstå att vi måste ta hand om den och inte ta kål på allt och alla som bor där, säger Oscar Carlson.

FN:s hållbarhet­smål

Han är en av arrangörer­na till eventet ”Live from Space to Stage” som äger rum den 24 augusti, under festivalen ”The Stockholm Act”. Festivalen håller på 21-27 augusti med syfte att uppmärksam­ma FN:s hållbarhet­smål. Festivalen samlar aktörer inom naturveten­skap, politik, kultur och ekonomi – och rymdforskn­ing.

– Vi kommer ha den italienska astronaute­n Paolo A. Nespoli med oss via länk. På jorden har vi med oss Carl Folke som är medgrundar­e av Stockholm Resilience Centre, säger Oscar Carlson.

Första gången

Det är första gången någonsin i Sverige som en astronaut i rymden rings upp via videolänk.

För att öka inlevelsen kommer publiken få se rymdbilder från NASA och ESA, samt lyssna till den namnkunnig­a svenska supergrupp­en Fire! Orchestra.

Bakom festivalen ”The Stockholm Act” står den ideella organisati­onen ”the Stockholm Coordinati­on Initiative”. ”Live from Space to Stage” är ett samarbete med Rymdstyrel­sen.

Tove Martin

073-6006900 tove.martin@direktpres­s.se

 ??  ??
 ?? FOTO: NASA/ESA ?? ASTRONAUT. Den 28 juli skickas astronaute­n Paolo A. Nespoli ut i rymden. Den 24 augusti är han i Stockholm via länk från rymdstatio­nen ISS.
FOTO: NASA/ESA ASTRONAUT. Den 28 juli skickas astronaute­n Paolo A. Nespoli ut i rymden. Den 24 augusti är han i Stockholm via länk från rymdstatio­nen ISS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden