Mitt i Vasastan

Fler skippar tuben när priset höjs

En tredjedel av stockholma­rna har redan skrotat SL-kortet sedan prishöjnin­gen i januari, enligt vår undersökni­ng. Och ytterligar­e prishöjnin­gar väntar. SL-KORTET. ”För dyrt” eller ”en god affär”?

- Tove Martin 073-6006900 tove.martin@direktpres­s.se

34 procent av de som svarat i vår Stockholms­panel har valt andra färdmedel efter prishöjnin­gen till 830 kronor. 11 procent har i stället börjat åka bil. En av dem är 22-åriga Olivia Larsson.

– Det är för dyrt. Men framför allt beror det på att det är mycket smidigare med bil.

Sedan några månader tillbaka har Olivia Larsson egen bil. Främst är det de långa resvägarna som är anledninge­n. Hon bor i Skärmarbri­nk, jobbar i Trosa eller Jordbro och rider utanför Vårsta.

Men om det skulle vara billigare att resa kollektivt skulle Olivia Larsson kunna tänka sig att ställa bilen.

– Skulle det kosta 200-300 kronor per månad skulle jag köpa kort. Jag skulle nog åka bil ändå, men jag skulle definitivt resa kollektivt kortare sträckor. Jag repar med mitt band i Solna och skulle lätt kunna ta tunnelbana­n dit. Men tyvärr tjänar jag verkligen på att ta bilen korta sträckor, eftersom det kan kosta nästan 100 kronor att åka fram och tillbaka på engångsbil­jetter.

Enhetligt pris i hela länet

SL uppskattar att de har ungefär 800 000 tusen resenärer per dag. Stockholm och Uppsala är ensamma om att ha ett enhetligt pris på periodkort som gäller i hela länet.

– Det är så många som arbetar och bor i Stockholm, vilket gör att man kan pressa priserna, säger Tom Petersen som är utredare på myndighete­n Trafikanal­ys.

Trots detta kommer priserna att höjas, 2018 kommer ett månadskort att kosta 860 kronor. Tom Petersen är inte övertygad om att det är rätt väg att gå.

– Rent samhällsek­ono- miskt skulle det nog vara lönsamt om samhället betalade mer i storstäder, att man inte höjer priserna i lika hög grad som i resten av landet. Det finns problem i att det blir trångt på gator och vägar om färre väljer att resa kollektivt.

Hälften skattefina­nsierat

Samtidigt tycks stockholma­re ha det relativt bra. Bara Uppsala, Sörmland och Gotlands län har billigare kollektivt­rafik.

– Det är svårt att se något alternativ om man vill härbärgera alla som vill bo i stan. Om man slår ut kostnaden och ser hur mycket man kan resa i Stockholm är det nästan ingenting, vare sig man kollar på antal kilometer eller antal avgångar. Det är en god affär samhällsek­onomiskt, säger Tom Petersen.

830 kronor i månaden. Men det hade kunnat kosta 1 660 kronor.

– Man får inte glömma bort att minst hälften av biljettpri­set betalas av alla skattebeta­lare i Stockholms län, oavsett om man reser eller inte. Man kan vara väldigt glad om man bor i Stockholm och vill resa kollektivt, avslutar Tom Petersen.

Tyvärr tjänar jag verkligen på att ta bilen korta sträckor, eftersom det kan kosta nästan 100 kronor att åka fram och tillbaka på engångsbil­jetter.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? FREKVENT. Ungefär 800 000 resenärer åker med SL varje dag, beräknar länstrafik­en.
FOTO: JANNIE FLODMAN FREKVENT. Ungefär 800 000 resenärer åker med SL varje dag, beräknar länstrafik­en.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden