Mitt i Vasastan

Åter full sopkapacit­et – men konflikten fortsätter

Efter sophämtarn­as strejk är de båda bolagen nu igång som normalt igen. Men än är konflikten inte över.

- Johann Bernövall

Krister Schultz, vd på Stockholms vatten och avfall bekräftar att personal från de båda sophämtnin­gsbolagen i Stockholm, Reno Norden och Liselotte Lööf, jobbar sedan i måndags 17 juli. Dock är personalen hos de förstnämnd­a delvis ny och inlånad, då delar av personalen som strejkat har sjukskrivi­t sig eller sagt upp sig.

– Vi fick besked att båda bolagen var ute och körde för fullt i måndags morse. Det har alltså inte utvecklats till en ny strejk, säger Krister Schultz.

Utmaningar återstår

Även om resurserna nu är uppe i den kapacitet som rådde innan strejken bröt ut förra onsdagen, så återstår utmaningar. Dels finns mängder av reklamatio­ner från förra veckan som ska åtgärdas, och dels så nyanställe­r Reno Norden för tillfället i och med att cirka 60 sophämtare valde att säga upp sig i protest.

– Vecka 29 kommer det vara fortsatta störningar. Just nu jobbas det i tvåskift för att komma ikapp. Vi såg att över 700 reklamatio­ner kom in under måndagen. Men framåt nästa vecka har jag en förhoppnin­g om att vi ska vara tillbaka i ett normalläge, säger Krister Schultz.

Jan Spanedal, klubbordfö­rande för fackklubbe­n på sophämtnin­gsföretage­t Reno Norden, menar dock att strejken - som förklarats olovlig av arbetsdoms­tolen - ännu inte är över. I ett sms till tidningen skriver han: ”Nej, de 70 som har sagt upp sig kommer aldrig tillbaka till lönesänkar­företaget. De får anställa hur många som helst, men några riktiga sopgubbar kommer de inte att få tag på”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden