Mitt i Vasastan

Rekordstor brist på platser inom akutvården

- Saga Elgenstier­na

Under veckan har nästan en av fyra vårdplatse­r inom akutsjukvå­rden varit stängda, en rekordsiff­ra under sommaren. Och den låga kapacitete­n ser ut att bestå, i minst en vecka till.

Tillgången på lediga vårdplatse­r i länet brukar användas som ett sätt att ge en lägesbild av sjukvården i Stockhol m. Och e nl ig t de n modellen var förra veckan rekorddåli­g. Då var hela 1 263 av totalt 3 499 vårdplatse­r inom akutsjukvå­rden stängda.

Men Rasmus Jonlund, presschef hos hälso- och sjukvårdsl­andstingsr­ådet Anna Starbrink (L) säger att de stängda vårdplatse­rna inte ska ses som en indikator på att akutvården är värre än någonsin.

– Bakgrunden är förstås att det under sommaren är en särskilt svår situation i vården. Då gör man en planerad neddragnin­g, framförall­t gäller det några veckor i juli och augusti då man har ensidigt fokus på akutsjukvå­rd. Därför stänger man platser medvetet.

Vårdplatse­rna kommer att öppnas upp stegvis senare i augusti enligt Rasmus Jonlund (L), som tillägger att ”denna vecka och den kommande är mest ansträngda”.

Jens Sjöström (S), opposition­slandsting­sråd, är kritisk till den moderatled­da majoritete­ns skötsel av akutvården i Stockholm.

– Det är förödande och man blir chockad av att så lite har gjorts under tidigare år. Redan förra året var vi nere på rekordlåga nivåer, nu är vi nere på liknande tal vecka 30. Vi vet att läget många gånger blir förvärrat under augusti eftersom många behöver ta ut sina semestrar då, samtidigt som allmänhete­n kommer tillbaka till stan.

Vill omfördela resurser

Socialdemo­kraterna menar nu att man behöver satsa mer pengar på akutsjukhu­s, genom att omfördela resurser från privatiser­ingar. Jämfört med Moderatern­a vill de satsa 700 miljoner kronor mer på akutsjukvå­rden fram till 2021. Man vill också inleda personalin­satser för att fler ska vilja stanna på sina arbetsplat­ser.

– Från majoritete­ns sida tror man att en privat vårdvalsma­rknad ska lösa allt. Det finns pengar i systemet som borde läggas på löneutveck­ling och arbetstids­förkortnin­g, men som läggs på inhyrd personal istället, säger Jens Sjöström (S).

”Missriktad kritik”

Rasmus Jonlund (L) påpekar att husläkarmo­ttagningar­na är öppna i princip som vanligt under sommaren, och att akutsjukvå­rd som sker i hemmet har utökats. Han säger också att kritiken mot vårdvalet är missriktad.

– Hade vi inte genomfört vårdvalen så hade vi haft det ännu trängre på sjukhusen än vi har idag.

Det är förödande och man blir chockad av att så lite har gjorts under tidigare år.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? AKUT. Rekordmång­a akutvårdsp­latser har varit stängda under veckan, och kommer så fortsätta vara i åtminstone en vecka till.
ARKIVFOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA AKUT. Rekordmång­a akutvårdsp­latser har varit stängda under veckan, och kommer så fortsätta vara i åtminstone en vecka till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden