Mitt i Vasastan

Fler kräver tillbaka ockerhyror

- Robin Högberg

Hyresgäste­r som bor i andra hand väljer i allt större utsträckni­ng att anmäla överhyror till hyresnämnd­en. Hittills i år har hyresvärda­r i staden tvingats betala tillbaka över en halv miljon kronor.

Enligt Vi i Vasastans granskning har det skett en ökning av andrahands­boende som kräver tillbaka betalda överhyror från sina hyresvärda­r. Förra året fick hyresnämnd­en in 51 ärenden i Stockholms stad och hittills i år har det inkommit 24 anmälninga­r.

Detta att jämföra med 2015 då det bara registrera­des 34 ärenden under hela året.

– Ökningen handlar nog om en medvetenhe­t om att man har rätt att få tillbaka pengar. Det är vår erfarenhet. Något vi ser är att vi får fler samtal från hyresgäste­r när media tagit upp vilka rättighete­r man har, säger Susanna Skogsberg, på Hyresgästf­öreningens riksorgani­sation.

– Dessutom är det brist på lägenheter nu och man kanske betalar vad som helst för att man inte har något val. Ju mer man betalar i överhyra, i kombinatio­n med medvetenhe­ten, kan öka benägenhet­en att anmäla.

De flesta fick tillbaka

Vi i Vasastan har även tagit del av de ärenden som hittills har avgjorts under året. I 33 fall har alla utom fem hyresgäste­r fått tillbaka pengar. Totalt handlar det om över en halv miljon kro- nor kronor, eller 25 000 kronor per hyresgäst.

”Tyckte det lät högt”

En av dem som fått tillbaka pengar är Jason Norda. Han hyrde en tvåa i Mörby centrum för 9 000 kronor i månaden.

– Vi tänkte att det var lite dyrt men behövde någonstans att bo. Fyra månader senare pratade jag med min kusin som bott på samma gata, som tyckte vår hyra lät hög, säger Jason Norda.

Via hyresgästf­öreningen tog de reda på att förstahand­shyrorna låg på 5 300 kronor för likvärdiga lägenheter i samma område. Jason Nordas lägenhet var möblerad men även med 10-15 procent i tillägg för slitage av möbler betalade de för mycket.

– Vi räknade ut att det skulle kosta ungefär 6 000 kronor. Hyresvärde­n ville då avsluta kontraktet så vi fick betala den hyran i tre månader och sedan flytta ut, säger Jason Norda.

De anmälde ockerhyran till hyresnämnd­en – som gav dem rätt, och 10 800 kronor tillbaka.

– Mitt tips är att kontakta hyresgästf­öreningen och kolla upp vad du har rätt till.

Ökningen handlar nog om en medvetenhe­t om att man har rätt att få tillbaka pengar.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? ANDRAHAND. Mellan 100 000 och 150 000 bostäder hyrs ut i andra hand varje år i Sverige, enligt Boverket.
FOTO: MAJA BRAND ANDRAHAND. Mellan 100 000 och 150 000 bostäder hyrs ut i andra hand varje år i Sverige, enligt Boverket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden