Mitt i Vasastan

Planen som ska ta kål på råttorna

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Sopstrejk och picknicksk­räp: i sommar testar staden ett nytt sätt att döda råttor.

Den 20 maj blev det förbjudet att använda pudret racumin, ett gift som sprutas in i råttornas gångar och leder till att djuren dör av inre blödningar.

Racumin anses vara extremt effektivt för att döda gnagare, men har egentligen varit förbjudet i Sverige sedan 2010. Stockholm har haft dispens från EU, som alltså gick ut för två månader sedan.

För att väga upp supergifte­ts frånvaro har det istället under sommaren monterats upp hundratals nya betesstati­oner på offentliga sopkorgar. Det är stationer med förgiftade vaxblock som råttorna ska gnaga i sig och dö. Innan augusti är över ska 200 vara på plats.

– Betesstati­onerna ska nu finnas där råttorna tycker att det luktar som godast: bredvid soporna, säger Tommy Tuvunger.

Han berättar att de inte sett sett någon ökning av råttbestån­det, trots somma- rens omskrivna sopstrejk. Att sopåkarna strejkat har alltså inte påverkat alls, enligt honom.

– Jag tycker att det ser bra ut, som vilken sommar som helst. I slutet av maj hade vi nollat. Då fanns nästintill inga råttor kvar i stan. Klart det dyker upp lite kolonier här och där som vi inte känner till. Men på det stora hela är det inga problem.

 ?? F O T O : J A N I E F L O D M A N ?? KNEPET. Staden hoppas att de här små stationern­a ska dräpa mången gnagare.
F O T O : J A N I E F L O D M A N KNEPET. Staden hoppas att de här små stationern­a ska dräpa mången gnagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden