Mitt i Vasastan

Lugnare i Hornsberg med sommargåga­ta

- Johann Bernövall

Intill Stockholms nya och längsta sommargåga­ta står Samara Saleh och säljer glass till solande och badande stockholma­re.

Det är tredje sommaren i rad som Samara Saleh jobbar i glasskiosk­en vid vattnet.

Just i dag är det lång kö till den svalkande glassen, men överlag är Samara inte nöjd med sommarvädr­et.

– Det har varit sjukt dåligt alltså! Vissa dagar har vi inte ens haft öppet för att det är så dåligt väder, det är tråkigt. Det är fint i dag men det känns som att det säkert kommer regna resten av sommaren också.

Gillar du glass, eller har du tröttnat efter tre år här?

– Haha, jag älskar socker och glass. Jag äter det varje dag och har säkert gått upp tre kilo i sommar.

Den stora nyheten för i år är att Hornsbergs strand har blivit en så kallad sommargåga­ta. Men någon större skillnad mot tidigare år har Samara inte märkt av.

– Det är kanske lite lugnare och trevligare. Men det kör en del bilar ändå har jag sett, säger hon.

Polisen hoppades på att gågatan skulle göra det lugnare kring stranden. Tidigare år har det varit en del ordningsst­örningar med bland annat buskörning­ar. Och närpolisen Peter Enell upplever att gågatan fått önskad effekt.

– I början var det lite stökigt när en del boende kände sig osäkra på hur man fick köra bil och var man fick parkera. Men det lugnade ner sig och funkar bra, säger han.

De enda störningar som varit handlar istället om vattnet, då det förekommit att folk på vattenskot­rar kör för fort och nära stranden.

– Vi har ett samarbete med sjöpolisen och har skrivit en del rapporter om fortkörnin­gar. Folk måste förstå att det är sju knop som gäller.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? GLASSIGT. Samara Saleh gillar att sälja – och äta – glass.
FOTO: JANNIE FLODMAN GLASSIGT. Samara Saleh gillar att sälja – och äta – glass.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden