Mitt i Vasastan

Elbilar allt mer populära bland stadens taxikunder

- Johann Bernövall

Enligt Taxi Stockholm kan taxitrafik­en i staden domineras av elbilar inom tre år. Men elbilarnas dyra pris sätter i dagsläget käppar i hjulet för en omställnin­g.

Inom tre år kan det vara en majoritet av elbilar på Stockholms taximarkna­d. Detta enligt Taxi Stockholm och Taxi Kurir, vilket SVT var först med att rapportera.

– Vi ser ett ökat tryck från kunder som aktivt väljer elbil och de åkare som har elbil kör in mycket pengar som en följd av det, säger Sadegh Banaie, Taxi Kurir, till SVT.

Taxi Stockholms vd Johan Lagerhäll tror att bolaget helt skulle kunna fasa ut de bensindriv­na bilarna inom tre år. Problemet är att det i dag bara finns en elbilsmode­ll som lever upp till Taxi Stockholms krav. Det är en Tesla – som kostar en miljon kronor att köpa in. I dag har Taxi Stockholm 14 Teslor i rullning på Stockholms gator, vilket motsvarar en procent av bolagets taxiflotta.

– Priset för en vanlig taxibil i dag l i gger på cirka 400 000. För att det ska bära sig för oss att ställa om helt skulle elbilarnas kostnad behöva halveras till i alla fall en halv miljon. Vi håller koll på marknaden och ser positivt på utveckling­en mot billigare elbilar och andra alternativ som inte drivs på fossilbrän­sle, säger Johan Lagerhäll till StockholmD­irekt.

Gröna bilister, som bedriver opinion för en fossilbrän­slefri biltrafik, har stora förhoppnin­gar inför framtiden.

– Många biltillver­kare tar nu fram nya fordon som passar för taxitrafik. Jag tror att stockholma­rna vill ha en ren och tyst trafik, säger Martin Prieto Beaulieu, Gröna bilister, till SVT.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? DYRT. Det behövs billigare elbilsmode­ller för att nå en omställnin­g till eldriven taxitrafik i Stockholm.
FOTO: ULRICA ANDERSSON DYRT. Det behövs billigare elbilsmode­ller för att nå en omställnin­g till eldriven taxitrafik i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden