Mitt i Vasastan

Dyslexin hindrar inte musikgenie­t

- Johann Bernövall

25 år gammal och fullbokad fram till 2021 – trots att han konkurrera­r med döda legendarer som Bach och Brahms. Men vägen har inte varit spikrak för stjärnkomp­ositören Jacob Mühlrad, som nu är aktuell i Sommar i P1.

Han är född i Bromma men bor sedan många år på Öste r malm. Dessutom har mångåriga studier vid Kungliga musikhögsk­olan gjort att Jacob Mühlrad ser stadsdelen som sitt hem.

– Faktum är att jag skriver mycket musik hemma. Det är bland det bästa med det här yrket. Jag kan sitta i min lägenhet på Östermalm i Sverige när jag skriver ett verk åt en symfoniork­ester, svarar han.

Som 18-åring började han på allvar satsa på musiken och inte långt senare, 2012, fick han ett sensatione­llt genombrott som kompositör av baletten “Friction” på Kungliga Operan. Nu, sju år efter att allt tog sin början, har han fått ett uppdrag som vissa suktar efter ett helt liv utan att få. Han sommarprat­ar i P1.

– Jag fick frågan i våras och det var inte mycket att tveka över. Vilken ära! Det är ett program som jag alltid lyssnat på och älskat. Jag satte mig direkt och skrev säkert 30 A4-sidor, berättar Jacob Mühlrad entusiasti­skt.

Ögonen lyser när han berättar om barndomen och skolan där sommarprat­et tar sitt avstamp.

– I skolan var jag stökig och hade svårt att koncentrer­a mig. Dessutom har jag dyslexi. Det var först när jag började spela synth och senare piano som jag kände mig lugn. Sommarprog­rammet handlar om min resa från det till där jag är idag.

Dyslexin gjorde det knepigt för honom att skriva och läsa noter, ett tufft handikapp när man vill bli kompositör. De första åren efter att han förälskat sig i pianot gick ut på att improviser­a fram musik. Efter några år upptäcktes han av Sven-David Sand- ström - en svensk stjärnkomp­ositör som tog Jacob under sina vingar.

Men han ställde snabbt ett ultimatum.

– Lär dig noter eller glöm en karriär inom konstmusik­en, sa han mer eller mindre direkt, säger Jakob Mühlrad och skrattar till.

Han tog till sig av det tuffa kravet och kämpade med noterna. Till slut föll det på plats. Och en ny värld öppnade sig:

– Plötsligt behövde jag inte begränsa mig till pianot. När man kan skriva musik med noter så kan man skriva för vilket instrument som helst. Som marimba, vilket jag nyligen skrev ett verk för. Och till och med elgitarr!

Att som 25-åring ha skrivit åt bland annat Berwaldhal­len, Sveriges Radiokör, Kungliga filharmoni­kerna och Sveriges radiosymfo­niker gör att Jacob Mühlrad blickar utomlands yrkesmässi­gt. Men på Östermalm ser han ut att bli kvar.

– Jag har min värld här. Mitt kontor, min lägenhet och många av de uppdragsgi­vare jag jobbar med finns häromkring.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? SOMMARPRAT­AR. Östermalms­kompositör­en Jacob Mühlrad är aktuell i Sommar i P1.
FOTO: JANNIE FLODMAN SOMMARPRAT­AR. Östermalms­kompositör­en Jacob Mühlrad är aktuell i Sommar i P1.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden