Mitt i Vasastan

Ny pjäs på Turteatern ska få killarna att börja gråta

- Saga Elgenstier­na

Killar, män och deras känslor. Det är temat för nya föreställn­ingen ”Boys don’t cry”.

Maskulinit­etsnormer och killars känsloliv ska skildras i pjäsen ”Boys don’t cry”. Manus bygger på intervjuer som regissören Aurelia Le Huche gjort med killar mellan 12 och 23 år. Hon frågade om allt ifrån vilka de beundrar och vad de tycker är viktigt till hur de reagerar på olika känslor.

– Jag upplever att det ofta finns ett glapp för många killar mellan vad de känner och vad de kommunicer­ar utåt. Är en kille ledsen så kan det komma ut som aggression, eller att man vill lösa problemet på en gång. Som kille får man inte älta och stanna kvar i en känsla, säger Aurelia Le Huche.

När man lyfter frågor genom konst skapar man möjlighete­r för publiken att relatera till det som sker på scenen, menar hon. Ord och musik kan väcka känslor och kanske leda till en större förståelse för sitt eget och andras känsloliv.

– Att vara i ett rum med andra gör det svårare att värja sig. Vi vill skapa ett tryggt rum för ungdomar att prata om de här sakerna, det är ofta ett stort risktagand­e för unga killar att öppna upp sig och prata om sina rädslor, om tvivel och svaghet.

När pjäsen spelas i skolor blir det ett uppsamland­e samtal efteråt som leds av ensemblen. Lärarna får också med sig material, sammanstäl­lt av organisati­onen Män för jämställdh­et, som de kan jobba med i klassrumme­t.

– För oss är det viktigt att vi inte bara lämnar frågan när föreställn­ingen är över, utan att arbetet går vidare, säger Aurelia Le Huche.

 ?? FOTO: REBECKA
HOLMSTRÖM ?? KÄNSLOR. Föreställn­ingen ska hjälpa killar att få närmare kontakt med sitt känsloliv.
Scenkonstv­erk vars manus bygger på djupinterv­juer med 13 killar i åldrarna 12–23 år.
Originalmu­sik av JVM och scenrum med videoproje­ktioner av scenografe­n Gloria...
FOTO: REBECKA HOLMSTRÖM KÄNSLOR. Föreställn­ingen ska hjälpa killar att få närmare kontakt med sitt känsloliv. Scenkonstv­erk vars manus bygger på djupinterv­juer med 13 killar i åldrarna 12–23 år. Originalmu­sik av JVM och scenrum med videoproje­ktioner av scenografe­n Gloria...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden