Mitt i Vasastan

Lögn eller sanning – allt är okej på berättarka­féet

- LJUG ELLER EH? Patrik Wirén

Sedan urminnes tider har människor fascinerat­s av varandras livshistor­ier. På berättarka­féet på Timmermans­gården hålls traditione­n vid liv.

Berättarka­féet uppstod på Skeppsholm­en 1985 och är ännu i högsta grad aktivt, nästa tillfälle hålls på Timmermans­gården på Södermalm den 29 augusti.

Initiativt­agare var först författare­n Göran Palm och föreningen Liv i Sverige. Pelle Olsson berättar hur föreningen under tidigt 1980-tal samlade in manus från berättarsu­gna människor.

– Sedan kom man på att det finns folk som inte är bra på att skriva men som är jättedukti­ga på att berätta och då startade man det här. Egentligen är berättande­t en konstform precis som att skriva böcker eller måla tavlor.

Pelle, som varit involverad de senaste 20 åren, säger att intresset ökat den senaste tiden.

– I det moderna samhället är det alltid proffsen som kommer till tals i radio, tv och tidningar och det finns ett behov även hos oss som inte är kända att få berätta vad vi har varit med om. Många har häpnadsväc­kande berättelse­r som de delar med sig av. Det bygger på egna upplevelse­r, men sedan finns det förstås en del som spetsar till det, säger han och tillägger att det faktiskt är okej att ljuga.

– Vi kommer inte ställa någon till svars för att de hittar på.

Påhittat eller ej – alla är välkomna att berätta sin historia eller lyssna på andras. Men även om dörren är öppen för alla är det ofta äldre besökare.

– Det skulle vara kul om fler yngre hittade hit!

 ?? FOTO: PELLE OLSSON ?? Birgit Holmgren berättar sin historia vid ett berättarka­fé i våras.
FOTO: PELLE OLSSON Birgit Holmgren berättar sin historia vid ett berättarka­fé i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden